Tusk podal demisi a míří za lepším do Bruselu

Varšava - Polský premiér Donald Tusk podle očekávání rezignoval na post šéfa vlády. Připravuje se na odchod do Bruselu, kde se v prosinci po Hermanu Van Rompuyovi stane novým prezidentem Evropské rady. Na pozici premiéra a předsedy vládní Občanské platformy by jej měla nahradit předsedkyně dolní sněmovny Ewa Kopaczová, její pozice ale nebude jednoduchá.

Tusk demisi předal do rukou prezidenta Bronislawa Komorowského, který ji zřejmě oficiálně přijme ve čtvrtek. Podle ústavy má dva týdny na to, aby parlamentu navrhl nového premiéra.

Tusk sedm let kraloval polské politice a jako první premiér dokázal znovu vyhrát parlamentní volby. V horkých okamžicích dokázal semknout řady a vládnoucí stranu provést i největšími krizemi: včetně nedávné aféry s odposlechy, která ji mohla úplně zničit. Otěže vlády držel natolik pevně, že polská média nyní mluví o konci jedné epochy a polské politice předpovídají velké změny. „Tusk to tady držel celé pohromadě. Když teď odejde, všechno se to rozpadne,“ říká bývalý prezident Lech Walesa. 

Premiéra Tuska vystřídá šéfka Sejmu (zdroj: ČT24)

Sedmapadesátiletá Kopaczová, původním povoláním lékařka, byla v letech 2007 až 2011 ministryní zdravotnictví. Od listopadu 2011 je předsedkyní Sejmu, dolní komory polského parlamentu. Jako o nástupkyni Tuska se o ní hovořilo již dříve, dosud ale nebylo známo, zda se na ní shodla vládnoucí koalice Tuskovy Občanské platformy a Polské lidové strany. Pokud bude zvolena premiérkou, stane se druhou ženou v čele polské vlády, a to po Hanně Suchocké, která kabinet vedla na počátku 90. let.

„Ewa Kopaczová je kritizovaná za neúspěšnou reformu zdravotnictví i za své postoje po smolenské katastrofě. To může Občanské platformě (PO) v parlamentních volbách uškodit. Tehdy může dojít k rozpadu celé strany anebo volbě dalšího předsedy,“ říká politolog Piotr Wawrzyk.

V sázce je přitom hodně. Proevropská Tuskova vláda má silného rivala - konzervativní pravici Jaroslawa Kaczyńského. Ta cítí v Tuskově odchodu velkou šanci. Parlamentní volby budou v Polsku už za rok a PO bude muset rychle prokázat, že už není stranou jediného muže.

Někteří členové koalice pochybují, že se Tuskově nástupkyni podaří udržet pod kontrolou soupeřící frakce uvnitř PO a že se strana vyhne prohře v parlamentních volbách v roce 2015. Popularita PO přitom výrazně stoupla poté, co bylo ohlášeno, že její šéf v EU obsadí vrcholnou funkci, z jejíhož titulu mimo jiné předsedá vrcholným schůzkám Unie. Zřejmě díky tomuto „Tuskovu efektu“ ukázal poslední průzkum, že by pro PO hlasovalo 34 procent voličů. Konzervativní opoziční strana Právo a spravedlnost (PiS) by získala 28 procent hlasů. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury TNS Polska pro státní televizi. Průzkum stejné agentury z června přitom opoziční straně přisoudil osmiprocentní náskok před PO.