Povodně v Indii a Pákistánu vyhánějí z domovů statisíce lidí

Dillí – Počet obětí ničivých záplav v Indii a Pákistánu se blíží pěti stovkám. Podle úřadů navíc v obou zemích hrozí další povodně. Z pákistánské provincie Paňdžáb a z oblasti Kašmíru, který je rozdělen mezi obě země, bylo evakuováno kolem milionu osob na bezpečnější místa. Dále po proudu řek v pákistánské provincii Sindh uprchl ze svých domovů další milion obyvatel.

Pákistánské úřady dnes prolomily dvě ochranné hráze veletoku Čanáb, aby před záplavami ochránily město Džhang a aby se voda mohla rozlít do okolních polí. Voda z přítoků Čanábu se ale podle tamních médií už přiblížila k městu a zatopila vesnice na předměstí.

Kašmír aktuálně zažívá nejsilnější deště za posledních 50 let. Podle přímých svědectví z místa jsou statisíce lidí uvězněny na střechách domů. Indická vláda se tak snaží zachraňovat obyvatele pomocí vrtulníků. „Vláda měla alespoň poslat lodě, aby nás v posledních třech dnech zachránili. Nikdo tady až do této chvíle nebyl. Není tu voda, jídlo, dokonce ani léky,“ zmínil obyvatel postižený povodněmi.

Od indických meteorologů sice varování před nezvykle silnými dešti padlo, nezafungovala ale souhra s dalšími úřady – vodohospodáři nevydali adekvátní varování a lokální instituce se tak nepřipravily. Dobrá zpráva pro obyvatele obou států je, že už pršet přestává. Voda, která se žene po proudu, ale ještě nejspíš zatopí stovky dalších vesnic. Pákistánské úřady se připravují na zhoršení situace hlavně kvůli stoupajícím hladinám řek Indusu a Čanábu.

Kašmír bojuje s ničivými povodněmi (zdroj: ČT24)

Obě země nasadily do boje proti povodním armádu s vrtulníky, letadly a loděmi. Katastrofická situace je už několik dní v indickém městě Šrínagar, které má 900 tisíc obyvatel. Část města se ocitla pod vodou, která strhla telefonní vedení, a některé oblasti jsou zcela odříznuté od spojení s okolním světem. Podle indického premiéra Nárendry Módího, který postiženou oblast navštívil, jsou povodně „národní katastrofou“. 

Pákistán zažívá smrtící povodně spojené s monzuny už čtvrtý rok po sobě. V roce 2010 si nejhorší záplavy v dějinách Pákistánu vyžádaly téměř 1 800 obětí a zasáhly 21 milionů lidí, což vyvolalo rozsáhlou humanitární krizi.