Mladí extrémisté imitovali v Německu islámskou náboženskou policii

Wuppertal - V německých ulicích se objevila takzvaná šaría policie. Uniformovaní islamisté ve Wuppertalu kontrolovali chování mladých a lákali je na setkání extremistů. Případ vyvolal v Německu vlnu odporu. K nekompromisnímu postupu proti radikálům vyzvala i kancléřka Merkelová.

Německo bez alkoholu, hazardu, těsného oblečení nebo hudby. V minulých dnech se tuhle vizi snažila chodcům ve Wuppertalu vnutit skupina mladých extremistů. Jednou i ve vestách s nápisem – šaría policie. Wuppertalská policie aktéry akce zatkla a zvažuje je obvinit z nedovoleného shromažďování.

Imitování náboženské policie pobouřilo německé muslimy, samotní islamisté však mluví o hysterické reakci na nevinný výstřelek. Organizátor náboženských hlídek Sven Lau tvrdí, že chtěl jen zdvořile nasměrovat mládež z barů do mešit. Jenže policie nevěří, že organizuje jen nevinná duchovní setkání. „Verbují tam bojovníky, kteří míří do občanských válek v Sýrii a Iráku,“ míní německý ministr vnitra Thomas de Maizière.

Do zmiňovaných ozbrojených konfliktů se nechalo naverbovat už asi 400 německých muslimů. Nejméně jeden se nechal zneužít k sebevražednému útoku. A střety se z Iráku přenášejí i na německou půdu. Když proti vyhlazování vlastního národa protestovali němečtí jezídové, začali jim místní islamisté vyhrožovat smrtí a jednoho z nich dokonce pobodali.