Američan plaval do KLDR za Kimem. Zadržela ho jihokorejská pěchota

Soul – Jihokorejští vojáci včera večer zadrželi a zatkli Američana, který se pokoušel proplavat do Severní Koreje údajně proto, aby se mohl setkat s komunistickým vůdcem Kim Čong-unem.

Vyčerpaného muže našla jihokorejská námořní pěchota na břehu řeky Hangang, která se v širokém ústí stéká s řekou Imdžin přitékající z KLDR. Blíže neidentifikovaný muž ve věku mezi 20 a 30 lety úřadům poté řekl, že chtěl řekou proplavat do Severní Koreje a setkat se tam s jejím vůdcem. Vojenské úřady nyní Američana vyslýchají. Jedná se o druhý případ cesty na sever za poslední měsíc, jihokorejští vojáci před nedávnem zadrželi Jihokorejce, který se snažil do KLDR dostat na loďce přes říční hranici.

V minulosti se objevilo několik případů, kdy se jednotliví Američané pokoušeli dostat do totalitní KLDR z Číny. Pokus o nelegální přechod hranice z Jižní Koreje je však podle západních agentur velmi neobvyklý. Oba korejské státy jsou navíc formálně stále ve válečném stavu; vzájemná hranice je jedna z nejmilitarizovanějších na světě a její nepovolené překročení může vést k pohraničním střetům.