Británie už nebude jako dřív, píší média o skotském referendu

Edinburgh/Londýn - Ať už referendum o nezávislosti Skotska dopadne jakkoli, Británie už nikdy nebude stejná, píše britský zpravodajský server The Telegraph. Pro britský tisk je dnešní téma číslo jedna jasné. Řada pravicově zaměřených listů před odchodem z Británie varuje. Proti nezávislosti se vyslovily i některé přední skotské deníky. Budoucnost Skotska se ale řešila v posledních dnech i v zahraničí. Noviny skloňují otázku, jak to bude s členstvím případné nezávislé země v EU. Analyzují také možný dopad na odchod Británie z Unie.

Nastal osudový den pro naše Spojené království, napsal v den konání dlouho očekávaného referenda The Telegraph a cituje z prvního článku Zákonů o unii: „Dvě království Skotska a Anglie byla 1. května 1707 navždy spojena v jedno království jménem Velká Británie…“ Unie měla být nedotknutelná. Nyní ale jako nejúspěšnější na světě stejně musí čelit reálným vyhlídkám na rozpuštění. „Vždy jsme věděli, že by Skotsko mohlo být nezávislé, spolu jsme ale silnější, úspěšnější a bezpečnější,“ zdůrazňuje autor příspěvku.

Podle deníku The Times může být „rozklad Spojeného království okamžitý“. List Daily Mirror pak vyzývá Skoty, aby „nenechali slunce zapadnout nad 307 lety společných dějin“. Volte „ne“ a zachovejte Británii skutečně velkou, vzkazuje list do Skotska.

Nacionalisté zastrašují lidi, upozorňuje Daily Mail

Daily Mail se na webu ptá, jestli právě nastal den, kdy „Británie zemře“. Server si všímá vysokého počtu nerozhodnutých voličů i zastrašujících praktik skotských nacionalistů. Server zmiňuje kupříkladu případ slepého penzisty, jehož včera jeden z nacionalistů udeřil jen proto, že podporoval kampaň Ne nezávislému Skotsku. Daily Mail také píše, že zpravodajové BBC si raději najali ochranku – prý nevěří, že je policie ochrání.

Vášnivá debata o budoucnosti Skotska musí vést k federalizaci na všech úrovních, napsal ve středu britský list The Guardian. „Nejde jen o spor mezi unionisty a nacionalisty, v debatě se odráží i hněv a zášť anglické a waleské veřejnosti. Je třeba radikální reakce, a to nejen v otázce převedení více pravomocí v oblasti daní a veřejných výdajů do Cardiffu a Belfastu, ale také je nutná ochota svěřit moc jednotlivým zemím i místním komunitám,“ zamýšlí se autor komentáře. V jiném příspěvku včera Guardian upozornil na důležitou roli bývalého předsedy labouristů Gordona Browna, který už má připraven plán na budoucí ústavní uspořádání Británie, pokud Skotové řeknou nezávislosti „ne“. O Brownovi se bude mluvit jako o „zachránci unie“, dodává Guardian.

Skotská média o referendu
Zdroj: ČT24/Herald Scotland

Skotská média hovoří o „nejdůležitějším rozhodnutí“ v historii

Jsme na prahu nejzávažnějšího hlasování. Bez ohledu na výsledek čtvrtečního hlasování, Skotsko a ani zbytek Velké Británie už nikdy nebude jako dřív, píše list Herald Scotland. V úvodníku vyjádřil názor, že by Skotsko mělo zůstat součástí Británie, ovšem za podmínky mnohem hlubší decentralizace. Rovněž Daily Record se nakonec vyslovil pro setrvání v Británii s tím, že „Skotové mohou vybudovat lepší Skotsko i lepší Británii“.

Server The Scotsman připomíná, že 2,5 roku trvající kampaň skončila a na řadě je nejdůležitější rozhodnutí v historii Skotska. Osud země mají v rukou 4 285 323 lidí.

Kvůli napjaté geopolitické situaci by byla samostatnost Skotska nebezpečná nejen pro Velkou Británii, píše litevský deník Lietuvos Žinios. První vážná změna hranic v západní Evropě od znovusjednocení Německa by podle listu strhla vlnu separatistických tendencí. „Stále napjaté rusko-evropské vztahy nejsou dobrým výchozím bodem ke štěpícím se procesům.“

Švýcarský online magazín Journal 21 nepovažuje otázku, zda bude Skotsko samostatné, za důležitou. „Nemálo Skotů opravdu asi věří tomu, že se jim kvalita života zvýší, když budou žít ve vlastní zemi. Ale realita je taková, že i po 18. září většina z nich bude žít stejně jako dodnes, bez ohledu na výsledek referenda. Státní hranice nejsou dnes již relevantní pro individuální život každého z nás,“ podotýká magazín.  

Bez ohledu na výsledek referenda je jasným vítězem skotský premiér Alex Salmond, uvedl před pár dny španělský deník El País: „Připomeňme si, že premiér Skotska chtěl, aby Skotové hlasovali ještě o třetí možnosti, a to větší autonomii nebo fiskální nezávislosti. Cameron ale arogantně řekl, že to musí být všechno, nebo nic. Nyní, pokud budou Skotové hlasovat 'ano', Salmond vyhraje, pokud 'ne', tak ale vyhraje také, jelikož Londýn nabídl Skotsku rozšířenou autonomii, o níž nechtěl z počátku ani uvažovat. Šach mat.“

Belgický Le Soir se obává Vlámů

Pokud se Skotsko rozhodne pro nezávislost, mohlo by vehnat vítr do plachet pravicovým populistům z N-VA, která žádá, aby se Flandry staly nezávislým státem, vyjádřil už dříve obavy belgický deník Le Soir: „Bez ohledu na výsledek to bude mít vliv na Vlámy a Valony. “Ano„ by posílilo přesvědčení lídrů N-VA a zastánců tvrdé linie, pro něž už není nezávislost snem, nýbrž reálnou možností,“ konstatoval list. 

List The Irish Times naopak nedávno v komentáři uvedl, že Irové by měli Skoty v cestě za nezávislostí podpořit. Irsko se od Spojeného království odtrhlo v roce 1922 a irská vláda nyní odmítla k referendu zaujmout stanovisko. „Dublin by měl být připraven říci, že nezávislost může být ve skutečnosti pro Skotsko dobrá,“ myslí si autor příspěvku.

Referendum nenechává chladnými ani česká a slovenská média 

„Skoti hlasují. EU má nervy k prasknutí a obává se důsledků,“ píše dnes český server Týden.cz, který poukazuje na oslabenou pozici Camerona v případě odtržení Skotska. A připomíná, že už nyní se hovoří o tom, že by šéf britských konzervativců mohl být donucen k demisi. Další český zpravodajský server Aktuálně.cz zmiňuje, že v případě skotské nezávislosti nastane řetězová reakce, která povede k odchodu Británie z Evropské unie. 

Evropská unie neví, co se se Skotskem stane, pokud se odtrhne, řeší na webu slovenský list Sme. Skotové věří, že by se členem EU stali hned, pokud by se jim podařilo použít článek 48 Smlouvy o EU, kterým se dají měnit platné předpisy. Na to je ale nutný souhlas všech členských států a také Evropského parlamentu, připomíná Sme s tím, že problém by nastal pravděpodobně se Španěly, kterým se chce odtrhnout Katalánsko, a také s Belgičany, jimž hrozí odchodem zase Vlámové. 

Někteří nejmenovaní členové evropských socialistů si podle německého portálu EurActiv myslí, že by bylo vhodné uzavřít na rok a půl speciální smlouvu, během této doby by Skotsko vyjednávalo s Británií o podmínkách nezávislosti.