Radikálové Islámského státu obsadili 16 kurdských vesnic v Sýrii

Damašek - Radikálové Islámského státu (IS) zaútočili na severu Sýrie a obsadili zde 16 kurdských osad. Významně tak postoupili směrem k městu Ajn al-Arab u turecké hranice. Islamisti se naopak stáhli z mnoha opěrných bodů a základen v syrské provincii Dajr az-Zaur u hranic s Irákem. Zřejmě se obávají, že Američané, kteří nyní operují na Irákem, zaměří své nálety také na jejich pozice v Sýrii.

Bojovníci Islámského státu při ofenzivě údajně použili těžké zbraně včetně tanků. Při ofenzivě, která začala ve středu, zajali esničany. „Mají velké množství bojovníků,“ řekl Rámí Abdulrahmán, šéf exilové opoziční organizace SOHR, která situaci v Sýrii monitoruje.

IS naopak „začal s vyklízením mnoha svých základen a pozic v provincii Dajr az-Zaur,“ řekl AFP aktivista z oblasti kontrolované z velké části džihádisty Abú Usámy. Usáma upřesnil, že islamisté opustili všechny své pozice ve městě Ašára, asi 60 kilometrů východně od provinční metropole Dajr az-Zaur. V samotném hlavním městě pak ozbrojenci vyklidili bývalé sídlo guvernéra, které používali jako své hlavní skladiště zbraní v oblasti, i když části města Dajr az-Zaur kontroluje syrská vláda.

Sýrie s vyznačenou oblastí Dajr az-Zaur
Zdroj: ČT24

Ve městě Majadín pak islamisté opustili osm „základen“ a zůstali jen ve třech. „Odcházejí dokonce i z ropných polí. Rodiny zahraničních džihádistů, kteří žili v obytných budovách u polí, byli evakuováni,“ dodal Abú Usáma. Nejméně jeden bezpilotní průzkumný letoun byl údajně spatřen nad severovýchodní částí provincie Halab, v níž islamisté také ovládají mnoho oblastí, i když většinu svých základen v provincii už opustili. „Předtím je tu (bezpilotní letouny) neviděli,“ řekl Ramí Abdulrahmán, šéf organizace SOHR.

Propaganda Islámského státu
Zdroj: ČT24

Americký prezident Barack Obama schválil pozorovací lety nad Sýrií v srpnu. Před týdnem pak nastínil i možnost rozšíření náletů na pozice Islámského státu, které USA provádějí v Iráku, i na Sýrii.

Unie chce IS odstřihnout od zdrojů

Evropský parlament dnes odsoudil vraždy amerických občanů Islámským státem. Unie podle něj musí pomoci irácké vládě i místním orgánům všemi možnými prostředky i přiměřenou vojenskou pomocí.

Vytvoření a rozšíření „islámského chalífátu“ a činnost dalších extremistických skupin v Iráku a Sýrii představují přímou hrozbu pro bezpečnost evropských zemí, uvedli poslanci a zdůraznili, že dlouhodobě by mohlo hrozbu Islámského státu pomoci neutralizovat jedině trvalé a všeobecně přijatelné politické řešení syrského konfliktu.

Zbrojní embargo a zmrazení aktiv uložené Radou bezpečnosti OSN by mělo být za účelem zastavení toku materiálu a finančních zdrojů Islámskému státu prováděno účinněji. EU by také dle poslanců měla uvalit sankce na vlády, státní i soukromé společnosti, které se podílejí na obchodu s ropou vytěženou v oblastech kontrolovaných Islámským státem, jakož i zastavit finanční toky, které IS umožňují podnikat hospodářskou činnost a využívat daňových rájů.