Za Jevtušenkova bojují ruští oligarchové, obávají se o vlastní osud

Moskva - Zatčení jednoho z nejbohatších Rusů Vladimira Jevtušenkova vyděsilo ruský byznys. Donedávna totiž platilo, že za loajalitu dostanete bezpečnost. Jevtušenkov ale nyní sedí v domácím vězení kvůli obvinění ze zpronevěry. Podle některých hlasů kauza souvisí s bojem o ztenčující se koláč nerostného bohatství. Podnikatelé se zasazují o Jevtušenkovo propuštění.

Ruští podnikatelé žádají Jevtušenkovo propuštění (zdroj: ČT24)

Jevtušenkov se měl dopustit machinací při ovládnutí ropného gigantu Bašněfť. „Shromáždili jsme velké množství dokumentů. Očekáváme jejich expertní analýzu,“ prohlásil vyšetřovatel Vladimir Markin. 

O Bašněfť mají zájem boháči z okolí prezidenta Vladimira Putina. Jevtušenkov ale společnost odmítl prodat. V červenci usiloval o schůzku s prezidentem, ten ho ovšem nepřijal. Podle některých analytiků je Jevtušenkovo obvinění především vzkazem ostatním. „Ostatní podnikatelé, o jejichž podniky má zájem někdo vlivnější, by měli být pružnější a souhlasit s podmínkami,“ myslí si politoložka Maria Lipmanová. 

Podle šéfky ruské pobočky Transparency International teď navíc využívají vlivní podnikatelé blízcí Putinovi napjaté atmosféry v mezinárodních vztazích. „Bojujeme s celým světem, přinejmenším ekonomicky. Není divu, že někdo té situace využije podle pravidla: v kalných vodách se dobře chytají ryby,“ upozornila ředitelka ruské pobočky Elena Panfilovová. 

Skončí Jevtušenkov jako dříve Chodorkovskij?

Ruským oligarchům kauza připomněla verdikt nad někdejším šéfem Jukosu Chodorkovským. Ten strávil ve vězení skoro 10 let za údajnou finanční kriminalitu. Kreml politickou motivaci v jeho případu nikdy nepřipustil. Proti srovnání s Jevtušenkovem se teď ale ohradil. „Vyšetřovatelé zajistili důkazy postačující k podezření, že se Jevtušenkov podílel na privatizaci majetku ve výjimečném rozsahu, který získal nelegálními prostředky,“ konstatoval vyšetřovatel. 

Zásah proti Jevtušenkovi zaskočil nejen další oligarchy, ale i některé vlivné politiky a manažery. „Nerozumím tomu, jak je možné vážně mluvit o tom, že by se Jevtušenkov dopustil praní špinavých peněz,“ uvedl bývalý ruský vicepremiér Anatolij Čubajs. 

Ruský ministr hospodářství Alexej Uljukajev zase prohlásil, že kauza ovlivňuje investiční klima. A šéf Lukoilu jde vysloveně do „boje“. „Všichni členové Ruského svazu průmyslníků a podnikatelů se za toho muže zaručili a vyzvali úřady, aby byl propuštěn,“ podotkl Vagit Alekperov. 

Vladimir Putin
Zdroj: ČT24/ČTK/ITAR-TASS/Druzhinin Alexei

Jevtušenkov je v současnosti na 15. místě žebříčku nejbohatších Rusů se 190 miliardami korun. Další vývoj jeho případu ukáže, jak dlouho na něm zůstane.