Kyjev se dohodl s povstalci na klidové zóně bez zbraní

Kyjev/Minsk - Zástupci Kyjeva a proruských separatistů se dohodli na vzniku 30kilometrové nárazníkové zóny mezi oběma stranami na východě Ukrajiny, z níž mají být staženy všechny těžké zbraně. Zónu budou kontrolovat pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Navzdory mírovým pokrokům dnes ale obyvatelé východoukrajinského Doněcku hlásili nové výbuchy. Podrobnosti o incidentu se ale z různých stran značně rozcházely.

Podle separatistů dělostřelecký granát či raketa zasáhly dílnu na výrobu trhavin v místní chemičce. Obyvatelé města naopak tvrdí, že explodoval podnikový sklad výbušnin, aniž by byl závod ostřelován. K obětem na životech podle místních úřadů nedošlo. 

Svědci slyšeli dvě či tři silné exploze, pak následovaly další. V podniku nejspíše vybuchuje stará munice určená ke zneškodnění. „V 10:35 došlo k přímému zásahu dílny na výrobu průmyslové trhaviny, kde zůstaly zbytky výbušnin. Došlo k výbuchu, následně k dalšímu,“ řekl zástupce náčelníka čtvrti Ivan Prichoďko. „Ještě štěstí, že nezasáhli hlavní sklad, kde je 2500 tun výbušnin,“ dodal v televizním rozhovoru.

Dohoda zakazuje vojenské přelety i přesuny cizích ozbrojenců

Mezitím se v Bělorusko znovu sešli diplomaté. Akční plán pro mír, který má zajistit větší dodržování opět porušovaného příměří z 5. září, domlouvala na jednání v Minsku trvajícím sedm hodin takzvaná kontaktní skupina. V ní zasedli také zástupci OBSE a Ruska.

Lídr separatistů Alexandr Zacharčenko na mírovém jednání v Minsku
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Dohoda zahrnuje i zákaz přeletů vojenských letadel nad touto částí východní Ukrajiny a také o stažení všech zahraničních ozbrojenců. To se podle agentury AP týká ruských vojáků, jejichž působení na Ukrajině Rusko vytrvale popírá. Dohlédnout na to mají podle ruského zástupce Michaila Zurabova pracovníci OBSE. Švýcarská diplomatka Heidi Tagliaviniová, která v Minsku zastupovala OBSE, uvedla, že pozorovatelé se budou pohybovat v nárazníkové zóně. 

Podle agentury Reuters se má dělostřelectvo obou stran stáhnout o 15 kilometrů od frontové linie, čímž vznikne nárazníková zóna o šířce 30 kilometrů. Dokument „by měl vytvořit zónu naprostého bezpečí,“ řekl jeden ze separatistických vůdců Igor Plotnickij.

Ukrajinské jednotky
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Druhý povstalecký předák Alexandr Zacharčenko podle agentury DPA dodal, že o budoucím statusu regionu Donbasu se bude vyjednávat později. Podle AP tak byla nejkontroverznější otázka odsunuta zatím stranou. Zacharčenko upozornil, že názory Kyjeva a rebelů na právní výklad statusu se ještě značně liší, a proto je zapotřebí o tom dál vést rozhovory. 

Podle zákona schváleného tento týden ukrajinským parlamentem má mít východ rozsáhlou autonomii a volnost v používání ruštiny. Schválena byla rovněž amnestie pro povstalce, kteří se nedopustili teroristických činů.

  • Během pěti měsíců bojů mezi povstalci a armádou bylo zabito více než 3 000 lidí.

V Doněcku je další konvoj z Ruska

Třetí konvoj ruských kamionů s humanitární pomocí dojel dnes ráno do východoukrajinského Doněcku. Nákladní vozy ale neprohlédli ani ukrajinští pohraničníci, ani pracovníci Červeného kříže, uvedl ruský zpravodajský server newsru.com.

Asi 200 kamionů nového konvoje je podle ruské strany naloženo potravinami, generátory, léky, teplým oblečením a pitnou vodou v lahvích pro obyvatele města, které před válkou čítalo na milion obyvatel. Celková hmotnost nákladu činí okolo 2 000 tun. Ukrajinští pohraničníci, celníci a pracovníci Červeného kříže prý byli nejednou vyzváni ke kontrole nákladu, avšak „odmítli bez uvedení důvodů“, uvedla ruská státní agentura ITAR-TASS. Vykládání nákladu již začalo, pak se kolona vrátí do Ruska, dodala. 

Červený kříž ale opakovaně upozorňoval, že nemůže napomáhat dodávce ruské pomoci bez toho, že by se Moskva a Kyjev dohodly na všech technických aspektech operace, podotkl server. Připomněl, že i předchozí ruský konvoj přijel na Ukrajinu v noci a bez ukrajinské kontroly.