Egypt podpoří boj proti Islámskému státu, vojáky ale nepošle

Káhira – Boj proti džíhádistům z hnutí Islámský stát je připraven podpořit i egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí. Uvedl to ve vůbec prvním rozhovoru pro zahraniční média od svého červnového nástupu do funkce. Neupřesnil, o jakou formu pomoci by se mohlo jednat, naznačil ale, že o vyslání vojáků nepůjde.

Vojenská operace nemůže být podle Sísího jedinou odpovědí na nynější ofenzivu radikálů. Je podle něj potřeba „komplexní strategie“, která by se zabývala kořeny extremismu v celém regionu a nejen hnutím Islámský stát, které v uplynulých měsících obsadili rozsáhlá území v Sýrii a Iráku. Dodal, že varoval před hrozbou terorismu v oblasti již před rokem, ostatní tomu ale porozuměli až tehdy, když islamisté ovládli části Iráku.

Sísí v rozhovoru pro agenturu AP označil sám sebe a Egypt za vůdčí síly, které bojují s extremismem. Právě z tohoto důvodů stál za svržením předchozího islamistického egyptského prezidenta Muhammada Mursího. Tento krok nicméně Západ silně kritizoval a výrazně ochladly i vztahy mezi USA a Egyptem.

Egypťané si podle Sísího tehdy uvědomili existenci „politického islámu“. Kdyby nezakročili, jejich země by podle něj čelila „občanské válce“ a podobnému krveprolití, jako je nyní vidět v Iráku a Sýrii.

Egyptskou pomoc protiislamistické koalici vedené Spojenými státy Sísí nijak neupřesnil. Na dotaz, zda by Egypt mohl poskytnout svůj vzdušný prostor nebo logistickou podporu pro nálety na ozbrojence, jen řekl: „Jsme připraveni k podpoře. Uděláme cokoli, co bude potřeba.“ Vyloučil ale vyslání pozemních jednotek s tím, že irácká armáda je podle něj dostatečně silná pro boj s radikály a „vyslání pozemních jednotek ze zahraničí není na pořadu dne“.

Od armádního puče loni v červnu byly při demonstracích v zemi zabity stovky obyvatel a úřady téměř zcela rozprášily Mursího Muslimské bratrstvo, jehož vedení pozatýkaly a u soudu hrozí předním islamistům tresty smrti. Zatčena však byla i řada Mursího odpůrců, protože přechodná vláda v Egyptě zcela zakázala demonstrace.

Muslimské bratrstvo „dostalo šanci“ vládnout Egyptu, Egypťané to ale nechtěli, řekl Sísí s odkazem na masové demonstrace požadující Mursího odstoupení. Akce proti Muslimskému bratrstvu ospravedlňoval tím, že toto hnutí si „vybralo konfrontaci“. Znovu zopakoval, že se nemůže vměšovat do soudních záležitostí, pokud jde o případ uvěznění tří novinářů z katarské televizní stanice Al-Džazíra. Ti dostali letos v červnu sedmi až desetileté tresty za údajnou podporu islamistů z Muslimského bratrstva. „Kdybych byl tehdy (v době jejich zadržení) u moci, nikdy bych to nenechal zajít tak daleko. Deportoval bych je,“ prohlásil Sísí. Egypt má ale nyní nezávislé soudnictví a není možné „kritizovat soudní rozsudky“. Na dotaz, zda by novinářům udělil milost, až skončí odvolací proces, egyptský prezident nijak neodpověděl.