Radikálové z IS prý používají smrtící bojový plyn

Bagdád – Boje s radikály z Islámského státu (IS) stály v neděli život desítky iráckých vojáků. Dalších více než 60 jich údajně islamisté unesli. Uvedla to agentura AP s odvoláním na armádního mluvčího. Jeden z iráckých poslanců dokonce podle agentury ANSA prohlásil, že radikálové používají bojový plyn. O život tak prý přišlo až 300 mužů. Oficiální zdroje to ale zatím nepotvrdily. Sebevražední atentátníci dnes zaútočili také v Bagdádu. Zahynulo nejméně 12 lidí.

Podle šíitského poslance Alího Bridího používá IS v okolí Fallúdže v boji jedovatý chlór. Politik na dnešní tiskové konferenci oznámil, že v důsledku užití bojového plynu už prý zahynulo na 300 vojáků. 

Vinu za jejich údajnou smrt svalil na premiéra Hajdara Abádího, který prý nevyslyšel jejich předchozí žádost o stažení. Islamisté prý muže chlórem nejdřív omámili a pak nedaleko od nich odpálili auto naložené trhavinami.

Tvrdé boje se o víkendu sváděly především v provincii Anbár na západě země. Čtyřicítka mužů prý přitom zahynula většinou v důsledku sebevražedných atentátů. Téměř sedmdesát dalších vojáků, kteří bránili obležené město Sindžár, armáda pohřešuje. Pravděpodobně se nacházejí jako rukojmí ve Fallúdži.

Na americké údery v Sýrii zatím nedošlo 

Hnutí Islámský stát vyzývá k útokům na občany všech zemí zapojených do koalice, která má radikální organizaci zničit. Francie a Spojené státy už zasahují proti islamistům letecky v Iráku, a to se souhlasem tamní vlády. Syrským rebelům zase Washington přislíbil zbraně. S leteckými útoky ale váhá – nechce totiž spolupracovat se syrským prezidentem Bašárem Asadem.

Ze Sýrie se mezitím snaží dostat davy Kurdů, kteří před radikály prchají hlavně do Turecka. Jejich počet už vyšplhal za víkend na 130 tisíc. „Co je to za muslimy? Co je to za islám? Stínají lidem hlavy. Přišli jsme sem najít přístřeší,“ konstatoval jeden z uprchlíků Ismail Ahmad.

Desetitisíce kurdských uprchlíků v Turecku (zdroj: ČT24)

Země nápor zvládá jen s obtížemi - zavřela většinu přechodů. Od začátku syrské občanské války utekl do Turecka už skoro milion Syřanů. V koordinačním středisku dostávají identifikační průkazy, díky nimž se rodiny rozdělené válkou často znovu setkají.