Radikálové z odnože Islámského státu unesli v Alžírsku francouzského občana

Alžír - Údajná odnož radikální organizace Islámský stát (IS) unesla v neděli večer na severu Alžírska Francouze, který tam trávil dovolenou. K únosu se přihlásila na videu. Šéf francouzské diplomacie pravost videonahrávky potvrdil. Členové IS ovládající rozlehlá území v Iráku a Sýrii právě dnes vyzvali k dalším útokům na občany západních zemí.

Podle alžírských úřadů byl 55letý Francouz unesen při výletu do hor, na který vyrazil se dvěma známými. Incident se udál asi 100 kilometrů východně od metropole Alžíru v oblasti Tizi Ouzou. Na videu zveřejněném únosci dotyčný žádá prezidenta Françoise Hollandea, aby zastavil intervenci v Iráku. Jinak ho prý popraví. Za své věznitele označil odnož IS v severní Africe. Její členové se sami označují za Alžírské vojáky chalífátu. Pravost záběrů ale francouzské úřady zatím nepotvrdily.

  • Únosy cizinců jsou v Alžírsku poměrně vzácné. Vláda ukončila deset let trvající válku s islamisty v 90. letech. V hornaté oblasti, kde se udál nejnovější incident, už bylo za účelem vydírání uneseno několik alžírských podnikatelů, které ovšem později osvobodily bezpečnostní síly. V oblasti operuje mimo jiné severoafrická odnož al-Káidy, ale i další militantní skupiny.

K únosu Francouze došlo v okamžiku, kdy členové IS vyzvali své stoupence, aby útočili na občany zemí, jež se účastní boje proti radikálům – tedy hlavně USA a Francie. Právě tyto dvě země podnikají cílené nálety na pozice islamistů v Iráku. 

Paříž z výhrůžek strach nemá, své občany ale vyzvala k opatrnosti

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve v reakci na výzvu IS prohlásil, že „Francie se nebojí“. „Není to poprvé, co jí vyhrožují teroristé,“ zdůraznil. Francouzské ministerstvo zahraničí nicméně vydalo důrazné varování pro své občany, kteří se vyskytují v blízkovýchodním regionu a v severní Africe, aby byli „obzvláště opatrní“.  

S obavami o další vývoj se ovšem netají francouzské tajné služby. V zemi žije největší muslimská menšina v Evropě a kolem tisícovky lidí v ní má různě nebezpečné vazby na islámské extremisty v Sýrii a v Iráku. „Otázkou není, kdy se stane atentát, ale kde,“ citovala agentura AFP nejmenovaný zdroj z tajných služeb. 

Británie a USA se vydírat nenechají, Francie odevzdává miliony 

Díky únosům si islamisté mnohdy značně finančně polepší. Současná cena rukojmího je v průměru padesátkrát vyšší než před deseti lety - 10 milionů dolarů (asi 210 milionů korun). Podle newyorských Timesů si teroristé od roku 2008 vydělali na výkupném 125 milionů dolarů (přes 2,5 miliardy korun). 

Bezmála polovinu měla zaplatit právě Francie. Naposledy to bylo údajně 18 milionů dolarů (378 milionů korun) za čtveřici novinářů.

Výkupné pro al-Káidu
Zdroj: ČT24