Paříž vydírání neustoupí, vzkazuje premiér alžírským únoscům

Paříž – S násilníky, kteří unesli v neděli večer na severu Alžírska francouzského občana a hrozí jeho zavražděním, Paříž vyjednávat nebude. Prohlásil to francouzský premiér Manuel Valls. Únosci pohrozili, že Francouze nejpozději dnes zabijí, pokud Paříž neukončí své letecké údery proti islamistům v Iráku. USA a pět arabských zemí dnes uskutečnila i první nálety na pozice džihádistů v Sýrii.

K únosu se na videu přihlásila údajná odnož organizace Islámský stát (IS). Podle alžírských úřadů byl pětapadesátiletý Francouz unesen při výletu do hor asi 100 kilometrů východně od metropole Alžíru. Na videu, které únosci zveřejnili, vyzývá unesený Hervé Gourdel prezidenta Francoise Hollanda, aby zastavil intervenci v Iráku. Jinak ho prý únosci, kteří se označují za vojáky chalífátu a v září slíbili věrnost Islámskému státu, zabijí.

„Paříž nikdy neustoupí vydírání. Proradnost terorismu tkví v používání vydírání, smrti, hrozeb. Kdybychom ustoupili byť jen o píď, tak mu umožníme zvítězit,“ řekl Valls v rozhlasové stanici Europe 1. Zdůraznil, že Francie bude v úderech v Iráku samozřejmě pokračovat.

Gourdel je podle francouzských médií profesionální horský průvodce a nadšený fotograf a cestovatel. Podle webu týdeníku L'Express přijel v sobotu do kabylské oblasti východně od alžírské metropole, aby tam uskutečnil desetidenní horskou túru.

K únosu Francouze došlo v době, kdy členové teroristické organizace Islámský stát vybídli své stoupence, aby útočili na občany zemí, které se účastní boje proti radikálům. Týká se to hlavně Spojených států a Francie. Tyto dvě země podnikají cílené nálety na pozice islamistů v Iráku. Přívrženci Islámského státu, kteří obsadili některé oblasti Iráku a Sýrie, nedávno zavraždili dva zajaté americké novináře.

Armády USA a pěti arabských států dnes uskutečnily první letecké údery proti pozicím IS v Sýrii. Čtrnáct náletů se zaměřilo hlavně na velitelství, výcvikové tábory, sklady a zásobovací a obrněná vozidla.

V Paříži byla posílena bezpečnostní opatření
Zdroj: ČTK/AP/Christophe Ena