OSN: Všech 400 tisíc obyvatel syrského Kobani chce do Turecka

Ankara - Do Turecka by mohlo uprchnout všech 400 tisíc obyvatel syrského města Ajn al-Arab, jemuž Kurdové říkají Kobani. Počítá s tím Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHRC). Do země zatím před postupujícími ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS) prchlo 138 tisíc syrských Kurdů.

Kobani dosud platilo za klidné místo, kterému se boje vyhýbají. Kvůli tomu se tam přemístilo kolem 200 tisíc lidí z jiných regionů Sýrie. Podle svědků, kteří z města uprchli, bojovníci z IS postupují velmi nekompromisně. Podle agentury AP vypalují domy a vraždí civilisty. UNHRC už připravuje plány pro případ, že z Kobani do Turecka uteče veškeré jeho obyvatelstvo.

Otevřeny prý zůstávají nadále jen dva z devíti hraničních přechodů na turecko-syrské hranici. Turecko totiž kvůli masovému přílivu běženců část hraničních přechodů se Sýrií uzavřelo.

Bez komentáře: Kurdové prchají před islamisty do Turecka (zdroj: ČT24)

Islámský stát ovládá rozsáhlá území v Sýrii i sousedním Iráku. V posledním týdnu se islamističtí radikálové přiblížili až ke Kobani a obsadili kurdské vesnice v oblasti. Kurdští bojovníci ale v pondělí oznámili, že postup radikálů prozatím zastavili. 

Kvůli postupu radikálů jsou v pohotovosti i bojovníci turecké Strany kurdských pracujících (PKK), jejíž členové usilují o samostatný kurdský stát. Zakázaná organizace, kterou Ankara považuje za teroristickou, vyzývá své členy, aby se zapojili do boje proti IS v Sýrii.

Armáda Spojených států a partnerské arabské země v noci na dnešek zahájily první letecké údery proti pozicím IS v Sýrii. Týkaly se zejména oblasti Rakka, která je baštou extremistického hnutí.