Nigerijská armáda odvolala zprávy o propuštění některých dívek

Abuja – Některé z unesených školaček jsou na svobodě, oznámil dnes odpoledne mluvčí nigerijské armády. V zápětí ale své prohlášení odvolal kvůli nedopatření. Armáda prý na své stanici skutečně zajistila malou skupinu, podle všeho ale nešlo o unesené dívky. Ozbrojenci z Boko Haram se zmocnili asi 250 dívek v dubnu. Jejich únos pobouřil doslova celý svět a spustil mediální kampaň na sociálních sítích. Ta ale postupně utichla.

Slogan kampaně – Vraťte nám naše dívky – si vypůjčil a zneužil pro vlastní předvolební kampaň nigerijský prezident Jonathan Goodluck. S odkazem na své příjmení heslo parafrázoval na: „Vraťte nám štístko“. Nyní to vypadá, že se některé z dívek přece jen vrátí domů. Alespoň to podle BBC tvrdí armádní mluvčí. Zhruba padesát školaček už dříve ze spárů Boko Haram uprchlo. 

Jen několik hodin předtím vyjádřil optimismus šéf asociace v Chiboku, kde se dívky ztratily. Podle Pogu Bitruse nigerijské jednotky zaznamenaly úspěch v tažení proti Boko Haram v Sambise, kde mají být školačky zadržovány.

Šéf ozbrojenců Abubakar Shekau vyhlásil v srpnu chalífát ve městě Gwoza. Obsazené město leží ve státě Borno nedaleko hranice s Kamerunem. Shekau se zjevně nechal inspirovat Islámským státem. Ten vyhlásil chalífát na dobytých územích na severu Iráku a Sýrie.

Řádění Boko Haram nebere konce 

Od dubna se pod kontrolu radikálů z Boko Haram dostala řada měst a oblastí na severovýchodě země, odkud se armáda stáhla. Členové hnutí rozpoutali vlnu násilí, která se ze severovýchodních států Borno, Yobe a Adamawa začala přelévat i do hlavního města. Jen za letošní rok zabila skupina při zhruba stovce teroristických útoků více než 3 000 lidí. Od roku 2009 zemřelo v bojích mezi Boko Haram a nigerijskou armádou více než 10 tisíc lidí.