Změna klimatu: 5 černých scénářů

New York - Stoupající hladina oceánů, tající ledovce a vymírání druhů. Vědci varují, že pokud si lidstvo nesáhne do svědomí, skončí změny klimatu katastrofou. Pětici černých scénářů představil GOOD Magazine. Mezi politiky přitom stále existují skeptici odmítající možnost globálního oteplování a bránící přijetí potřebné legislativy. Svět už ale na varování vědců začíná reagovat. Pochodu na ochranu klimatu se v neděli zúčastnilo přes 300 tisíc lidí. Jen den před konáním klíčového summitu OSN v New Yorku pak oznámili slavní finačníci - Rockefellerovi, že omezí investice do fosilních paliv a zaměří se na čistou energii.

Dědici vlivné rodiny Rockefellerů, kteří zbohatli na ropě, mění strategii. Rockefellerova nadace se připojila ke skupině filantropů, jež se zavázala zbavit se majetku ve výši více než 50 miliard dolarů ve fosilních palivech. Celkem už tuto výzvu přijalo 650 osobností a 180 institucí.

Závěr summitu: Země slibují, že sníží emise CO2 

Přes 120 státníků z celého světa probíralo včera v New Yorku strategii boje proti změnám klimatu. Nová globální smlouva má být hotová příští rok. Spojené státy a Čína na summitu OSN prohlásily, že chtějí hrát vedoucí úlohu. Dva největší světoví znečišťovatelé ovzduší hodlají razantněji snižovat produkci oxidu uhličitého. Šéf Bílého domu prohlásil, že dodrží svůj cíl a do roku 2020 sníží emise o 17 % oproti hodnotám z roku 2005. 

Čína zase zdvojnásobí roční finanční podporu pro zřízení fondu spolupráce s rozvojovými zeměmi v oblasti změny klimatu. Navíc dá šest milionů dolarů na podporu snahy generálního tajemníka OSN o tuto spolupráci. Unie se pak zavázala k cíli snížit emise skleníkových plynů do roku 2030 o 40 % oproti roku 1990. Chce také využívat obnovitelné zdroje v podílu 27 % na celkové výrobě energie.

ZMĚNA KLIMATU - ČEHO SE OBÁVAT?

Hladina oxidu uhličitého se zvyšuje  

Vědci z iniciativy Global Carbon Project, organizace, která monitoruje zvýšení emisí skleníkových plynů, oznámili, že číslo loni narostlo více než kdy předtím. Navíc předpovídají, že bude stoupat i do budoucna. V příštích třiceti letech by se tak Země mohla oteplit skoro o dva stupně.

Znečištění ovzduší
Zdroj: ČTK/DPA/C3828 Christian Hager

Apokalyptické sci-fi: Kolaps západní civilizace 

Letos v létě vydali vědečtí historici Naomi Oresekesová a Eric M. Conway knihu, která představuje budoucnost, jak by mohla vypadat, pokud by lidé se změnami klimatu nic nedělali. Apokalyptický sci-fi román Kolaps západní civilizace: Pohled z budoucnosti se odehrává v roce 2393 a je psán z pohledu čínského historika, který se ohlíží zpět a uvažuje, proč lidé nereagovali na varování klimatologů. Budoucnost vypadá katastrofálně – charakterizuje ji hladomor, nemoci a chaos. Vše zapříčinilo sucho v roce 2041, které zničilo plodiny. „Společenský řád se zhroutil, vlády byly svrženy, zejména v Africe, ale také v mnoha částech Asie a Evropy,“ píší autoři.

Hladomor v Somálsku
Zdroj: ČTK/AP/Farah Abdi Warsameh

Hrozí velké sucho

Realita přitom nevypadá o moc růžověji než sci-fi. Podle vědců z Cornell University a US Geological Survey nás v budoucnu čekají sucha trvající i více než dvě desítky let. Podle studie zveřejněné tento měsíc klimatická změna způsobí nejdelší období sucha za poslední 2 tisíce let. Nejvíce postižené bude Středomoří a Jižní Amerika. Vědci se domnívají, že dojde k takovému omezení zdrojů, že lze očekávat humanitární katastrofu.

Sucho
Zdroj: ČT24/ISIFA

Kapitalismus versus klima 

Knihu pro všechny, kdo nečtou publikace o změnách klimatu, vydala nedávno aktivistka Naomi Kleinová. Titul Tohle všechno změní: Kapitalismus versus klima se zaměřuje kupříkladu na lobbing nadnárodních korporací, díky němuž se zpomaluje zavádění reforem v oblasti životního prostředí. Kleinová kritizuje i některé ekologické organizace, které podle ní udržují blízké vztahy s ropným průmyslem. Podle aktivisty čeká svět neúprosná volba: „Klimatické změny buď přetvoří celý náš svět, nebo my změníme fungování naší ekonomiky, abychom tomuto osudu zabránili,“ podotýká Kleinová. 

Stodolarová bankovka
Zdroj: CHROMORANGE/Bilderbox/ČTK/Picture Alliance

Apel Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC)

Skupina IPCC spadající pod OSN vydala letos v březnu zatím nejdůraznější varování. Pokud podle klimatologů vlády nezahájí urputný boj s globálním oteplováním, tento vývoj už nebude možné zbrzdit. Podle agentury AP navíc vědci v říjnu zveřejní novou zprávu shrnující závěry předchozích studií, která vidí budoucnost ještě černěji. Soustředí se prý na „závažné, všudypřítomné a nevratné dopady na lidstvo a ekosystémy“. 

Ostrovy v Tichomoří se obávají klimatických změn
Zdroj: ČTK/PICTURE ALLIANCE/CHROMORANGE/Dieter Möbus

40 let od objevu negativních vlastností freonů. Aneb když je boj úspěšný 

V minulosti se látky známé pod označením freony těšily veliké popularitě. Hojně se používaly jako hnací náplň ve sprejích či jako chladící prostředek v ledničkách a klimatizacích. Varování vědců Maria Moliny, Sherwooda Rowlanda a Paula Crutzena nenacházela přílišného ohlasu do počátku 80. let. Až v roce 1981 vědecká skupina Josepha Farmana zjistila, že nad Antarktidou vzniká oblast se zásadně poškozenou ozonovou vrstvou.  

V březnu 1985 pak byla podepsána Vídeňská úmluva o ochraně ozonové vrstvy. Na ni o dva roky později navázal Montrealský protokol o látkách, které poškozují ozonovou vrstvu. Zahrnuje celkem 96 nebezpečných látek, jež se podle vědců na poškozování podílejí. Podle posledních měření se nárůst koncentrace freonů ve stratosféře zastavil.