Mým jménem NE, bouří se muslimové proti zvěrstvům džihádistů

Londýn – Džihádisté z Islámského státu (IS) šikovně využívají sociálních sítí pro svou propagandu a mladí britští muslimové se jim rozhodli odpovědět stejným způsobem. V rámci kampaně #NotInMyName, kterou 10. září zahájila nevládní organizace Active Change Foundation, odsuzují násilí páchané islamisty a zdůrazňují, že IS není reprezentantem jejich víry a že jeho členové nejsou skutečnými muslimy.

„ISIS nereprezentuje ani islám, ani žádného muslima, protože to je naprosto proti islámu, zabíjíte nevinné lidi, protože jste nespravedliví,“ hlásí muži i ženy v klipu. „Musíme se sjednotit a pokusit se tuto skupinu zastavit v poškozování islámu a muslimů, protože váš vůdce je lhář, protože to, co děláte, je nelidské, protože zneužíváte srdce a mysli, protože nemáte žádné slitování, protože moje náboženství podporuje toleranci k ženám a vy respekt k ženám nemáte.“

Objevují se však i kritické komentáře, které tvrdí, že pokud IS nereprezentuje islám a většina muslimů zločiny a násilí odmítá, není sebemenší důvod se za ně omlouvat – stejně jako se katolíci třeba neomlouvají za zneužívání dětí ze strany duchovních.

Princip kolektivní viny v tomto ohledu odmítá i orientalista Bronislav Ostřanský. Proč by například měli být čeští muslimové automaticky spojování s tím, co se děje v Iráku a v Sýrii? ptá se v rozhovoru pro Horizont ČT24. Reaguje tak na prohlášení českých muslimů, kteří se od zvěrstev páchaných IS distancují a tvrdí, že je to poškozuje.

Počet obyvatel EU, kteří se připojili k islamistům bojujícím na Blízkém východě, už podle expertů pravděpodobně překročil hranici 3 000. Do tohoto čísla jsou zahrnuti jak lidé aktivně se účastnící bojů, tak i ti, kteří se už vrátili zpátky do Evropy nebo na bojištích padli. Radikální přívrženci IS pocházejí hlavně z Francie, Británie, Německa, Belgie, Nizozemska, Švédska a Dánska. Několik jich však na Blízký východ odešlo také ze Španělska, Itálie, Irska či Rakouska. Nárůst počtu Evropanů mezi extremisty na Blízkém východě prý mohly způsobit úspěchy organizace Islámský stát v bojích na severu Iráku a Sýrie a především vyhlášení chalífátu na dobytých územích.

Kdo je typický islamista, který odchází z Evropy bojovat za IS?

Britští vědci sestavili profil typického džihádisty, který odchází z Evropy bojovat na Blízký východ. Většinou to je mladý zajištěný vzdělaný muž, který nemá problémy s penězi, narodil se v Evropě, ale je dlouhodobě nespokojený, nepřijímaný společností a trpí depresemi. V Německu se naopak džihádisté rekrutují spíše z chudých a nevzdělaných vrstev. „Nedomnívám se, že by tam odcházeli lidé, jejichž primární motivací je prosazovat nějaký typ islámu,“ říká k tomu Ostřanský. To, co se děje v Sýrii a v Iráku, je podle něj natolik mezní a extrémní, že to spíše přitahuje dobrodruhy nebo ty, kdo jsou osloveni právě válkou.

Pomoci by mohla polemika s islámem

Arabista Rádia Svobodná Evropa Petr Kubálek v rozhovoru pro Události, komentáře vyslovil hypotézu, že dobrovolníci z Evropy hledají v islámu nikoliv náboženství, ale spíše subkulturu. U přistěhovalců byl totiž islám častěji než náboženství kultura a jejich potomci v něm pod vlivem sociálních problémů mohou spatřovat kulturní alternativu - například k rapu (recitace koránu) nebo k počítačovým hrám (reálná válka). Autor knih o islámu Lukáš Lhoťan soudí, že jde vesměs o lidi vykořeněné, které cítí antipatii k západní kultuře i potřebu vymezit se radikálně vůči Evropě. Vycházejí ze vzoru proroka Mohameda, který se také podobně vydělil a vedl ozbrojený boj za islám.

Islám se ze strany Západu těší určité výjimce v tom, že se nestává terčem kritiky, protože kritika bývá téměř vždy označována za rasismus či xenofobii. Proto ani zdejší muslimové nejsou nuceni k tomu, aby přemýšleli o některých svých interpretacích koránu či Mohamedových výroků. Tlak na určitou polemiku s islámem by tedy zřejmě snížil i počet radikálů, soudí Lhoťan.

V Německu zatkli dalšího údajného teroristu, který se vrátil ze Sýrie

Německá policie v pátek zadržela muže, který se v srpnu vrátil do země ze Sýrie, kde byl v kontaktu s IS. Jednadvacetiletý Nezet S. údajně plánoval teroristický čin. V uplynulých týdnech se jedná už o několikátý případ zatčení německého občana, který se stýkal s islámskými teroristy v Sýrii a Iráku. Mladík na sebe prý upoutal pozornost již v březnu, kdy se pokoušel obracet na víru své spolužáky. Škola ho následně dočasně vyloučila, pár týdnů poté odjel do Sýrie.

Německá vláda dnes oznámila, že plánuje přísnější kontroly potenciálních džihádistů. Mohlo by se jednat například o značení jejich občanských průkazů, aby tak bylo možné tyto osoby na hranici poznat a případně jim zabránit v cestě na Blízký východ. Německé úřady mohou podle zákona zabavit svým občanům cestovní pasy, tato pravomoc se však nevztahuje právě na občanský průkaz, na nějž mohou vstoupit například i do Turecka, hlavní tranzitní země pro západní islamisty. Němci rovněž uvažují o možnosti zavedení odejmutí státního občanství podezřelým islamistům, pokud disponují ještě občanstvím další země.

Podle německé rozvědky se k IS přidalo zhruba 400 německých občanů, asi čtyřicítka z nich v Sýrii nebo Iráku také zahynula. Přinejmenším pět z nich při sebevražedných atentátech. Asi 130 osob se vrátilo zpět do Německa, z nichž 25 prý získalo přímou bojovou zkušenost.