Americká armáda: Na pozice islamistů už útočíme nepřetržitě

Washington/Damašek - Spojené státy v noci na dnešek podnikly nové letecké údery proti radikálnímu hnutí Islámský stát v Sýrii. Podle nejmenovaného představitele americké armády jsou operace v Sýrii již „téměř nepřetržité“ – a rozrůstá se i bojová koalice. Včera se k útokům na irácké pozice radikálních sunnitů přidali Britové, Belgičané a Dánové.

Reportáž: USA pokračují v leteckých úderech na islamisty (zdroj: ČT24)

„V Sýrii probíhají americké letecké operace,“ řekl představitel, který si přál zůstat v anonymitě. Počet úderů, jejich cíle ani případnou účast jiného státu neupřesnil. Údery, které Spojené státy podnikly už v noci na pátek, zasáhly v Sýrii základny a pozice islamistů v okolí města Majadín ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur u hranic s Irákem.

Podle zpravodajské stanice BBC byly terčem nových úderů také bojovníci IS, kteří již několik dní obléhají a chtějí dobýt strategické syrské město Ajn al-Arab (známé pod kurdským názvem Kobani) u hranice s Tureckem. Ozbrojenci se toto kurdské město snaží dobýt již týden, zatím obsadili desítky vesnic v jeho okolí. Kurdové jsou za letecké údery koalice vděčni, ale není jisté, zda jim pomohou město ubránit. Z oblasti již uprchlo do Turecka asi 140 000 civilistů.

Antiislamistická koalice už zahrnuje na padesát zemí. Většina z nich se ale omezuje na podporu bojů proti islamistům na území Iráku. V kampani proti IS v Sýrii Američanům pomáhá pět arabských spojenců - Jordánsko, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Katar a Bahrajn. „Je tu velká snaha budovat mezinárodní koalici. Těší nás, že tato koalice rychle narůstá a jsme vděčni za silné vazby mezi Spojenými státy a ostatními zeměmi z celého světa, které jsou připraveny čelit této hrozbě,“ prohlásil mluvčí Bílého domu Josh Earnest.

Jaké jsou postoje regionálních hráčů?

  • Saúdská Arábie kromě leteckých úderů poskytne své území k americkému výcviku syrských bojovníků proti IS.
  • Jordánsko se zúčastní životně důležité mise; království sousedí jak s Irákem, tak se Sýrií a její dlouhou pouštní hranici už několik měsíců hlídají desetitisíce vojáků v nejvyšší pohotovosti.
  • Egypt se rovněž potýká s teroristickými útoky islamistů (cílí primárně na armádní síly) a mezinárodně koordinovanou akci proti IS podporuje; leteckých úderů se ale zatím nehodlá účastnit.
  • Írán ústy svého prezidenta Hasana Rúháního americké nálety kritizuje; Washingtonu vytýká, že nemá souhlas Damašku ani mandát OSN.
  • Turecko tento týden uvedlo, že by mohlo poskytnout vojenskou nebo logistickou pomoc při náletech pod vedením USA, které jsou namířeny proti pozicím IS. Turecko je ochotno spolupracovat i při humanitární pomoci. Země v minulých dnech přijala 138 000 syrských Kurdů, kteří utekli před postupujícími radikály z IS.

Britové opět stojí po americkém boku

Spojené státy s pomocí Francie od minulého týdne útočí také na pozice IS v Iráku. V pátek se k nim přidaly svými bojovými letouny i Belgie, Dánsko a Británie; dva stíhací bombardéry britského královského letectva typu Tornado vzlétly z letecké základny Akrotiri na Kypru. Následovalo je vzápětí tankovací letadlo, které umožnilo stíhačkám vydržet déle ve vzduchu.

Návrh leteckých úderů Británie proti extremistům, který předložil premiér David Cameron, prošel u zákonodárců hladce, pro byli zástupci vládních i opozičních stran. Podle Camerona bude třeba útočit několik let. Londýn patří k nejbližším spojencům Washingtonu, a přestože Američané zahájili leteckou operaci již před několika týdny, Británie dosud stála stranou. Cameron ve čtvrtek oznámil, že by se jeho země do bojů v Iráku měla zapojit, protože to je v jejím zájmu.

Radikální islamisté chtějí ovládnout celou červeně vyznačenou oblast
Zdroj: ČT24

Samotná Severoatlantická aliance ale přímé zapojení do vojenských operací neplánuje. Je připravena (pokud o to požádá vláda v Bagdádu) pomoci s výcvikem iráckých bezpečnostních sil. Chce se také podílet na lepší výměně zpravodajských informací, která má členským zemím pomoci vyrovnat se s hrozbou plynoucí z návratu některých bojovníků IS zpět do jejich mateřských zemí v Evropě.

Islámský stát vyzval nedávno své přívržence ve světě, aby útočili na občany a území členů této západní koalice. Vlnu pobouření pak v minulých dnech vyvolala vražda francouzského turisty, kterého islamisté unesli na severu Alžírska.

Povstalecká organizace An-Nusra, která se hlásí k teroristické síti Al-Káida, v první reakci od zahájení náletů útoky odsoudila a pohrozila odvetou všem zemím, které se na operaci podílejí. „Jsme v dlouhé válce. Tato válka neskončí za několik měsíců nebo let, tato válka může trvat desítky let,“ uvedl mluvčí skupiny. „Není to válka proti frontě An-Nusra, je to válka proti islámu,“ dodal na zvukové nahrávce zveřejněné na internetu.