Lavrov: Musíme modernizovat jaderný arzenál

Moskva - Rusko by mělo modernizovat svůj jaderný arzenál a zároveň se vyhnout závodům ve zbrojení. V rozhovoru s ruskými médii to prohlásil ministr zahraničí Sergej Lavrov. O svých zbrojních záměrech Kreml mluví již řadu týdnů, před nedávnem ohlásil i přípravy na změnu vojenské doktríny.

„Nastal čas modernizovat jaderný i konvenční arzenál,“ řekl šéf ruské diplomacie v reakci na oznámení amerického prezidenta Baracka Obamy, že Spojené státy plánují modernizovat své jaderné zbraně. „Americký jaderný arzenál je o něco mladší než ten náš, ale možná i pro něj přišel čas na modernizaci. Doufám jen, že USA dodrží novou smlouvu START (o omezení jaderného arzenálu),“ prohlásil Lavrov. „Je v pořádku modernizovat výzbroj, nahrazovat staré zbraně novými, ale existují určitá omezení co do počtu zbraní a tato omezení stále platí.“

Lavrovovo prohlášení navazuje na dřívější deklarace Kremlu, podle kterého musí země změnit celou svou vojenskou doktrínu (detaily zde), stejně jako na prohlášení samotného Vladimira Putina, jenž státy Severoatlantické aliance varoval před posilováním jejich pozic ve východní Evropě – a prohlásil, že i Rusko musí v reakci na činnost NATO posílit svou vojenskou moc (více zde).

Lavrov si přeje reset 2.0

Lavrov dnes ale zároveň odmítl, že by se přiblížil začátek nových závodů ve zbrojení. Naopak nové ochlazení do vztahů mezi oběma zeměmi vnesl zejména konflikt na Ukrajině, kde proti vládě v Kyjevě bojují proruští separatisté. Západ obviňuje Moskvu, že povstalce podporuje, vyzbrojuje, a že na východě země působí ruští vojáci. Kvůli přístupu Ruska k ukrajinské krizi na Rusko uvalily USA a EU v několika krocích sankce. Moskva v reakci na to zakázala dovoz potravin ze Západu.

Lavrov odmítá, že by se blížil začátek nových závodů ve zbrojení. Tvrdí, že Moskva a Washington potřebují ve vzájemných vztazích „reset 2.0“. Reagoval tak na politiku Spojených států z uplynulých let, kdy se šéfka diplomacie Clintonová snažila zmáčknout pomyslné tlačítko „reset“ a zlepšit dialog s Moskvou. Rusko se ale podle Lavrova necítí být od Západu izolované.

Šéf ruské diplomacie svými slovy navazuje na nedávný projev před Valným shromážděním OSN, kde Západ nařkl ze studenoválečnické mentality; NATO podle něj dosud nedokázalo změnit svůj genetický kód z časů bipolárního světa (detaily zde). „Západní politici se dostali do pasti vlastní protiruské rétoriky,“ doplnil dnes. „Nemohou opustit stanovisko, které zaujali, a konkrétně to, že všechno je vina Ruska, že to bylo Rusko, kdo způsobil ukrajinskou krizi.“