Dav strhl v Charkově dvacetimetrovou sochu Lenina

Kyjev - Navzdory závazkům obou bojujících stran pokračovaly i v noci na dnešek na východě Ukrajiny ozbrojené střety, které se soustřeďují zejména do okolí doněckého letiště a strategicky položeného města Debalceve. V sobotu v noci strhl dav lidí v Charkově dvacetimetrovou sochu Vladimira Lenina. Proruští povstalci zřejmě v odvetě za její zničení palbou z tanku zasáhli obrněný transportér, ve kterém zemřelo sedm ukrajinských vojáků.

Charkovská socha byla největší sochou Lenina na Ukrajině. Vyšetřování incidentu, které zahájila místní policie, bylo dnes zrušeno s odůvodněním, že akci schválil sám charkovský gubernátor Ihor Baluta.

Povstalecká tisková agentura Novorossija označila zničení památníku za „přímé ohrožení“ a dala ho do souvislosti s akcí u doněckého letiště, kde povstalci zasáhli obrněný transportér ukrajinské armády. Zemřelo v něm sedm vojáků a dalších devět bylo zraněno.

Ukrajinská armáda oznámila, že za posledních 24 hodin porušili povstalci vyhlášený klid zbraní víc než padesátkrát. Příměří na východě Ukrajiny bylo vyhlášeno 5. září na základě dohody, kterou v běloruském Minsku zprostředkovala Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Další jednání, které v běloruské metropoli následovalo 20. září, obnovilo závazek zastavení palby s tím, že poslední střety ustanou během uplynulého víkendu. Přesvědčení, že úplný klid zbraní je otázkou několika dní, tehdy vyjádřila i Moskva. „Budeme s nimi jednat, přesvědčíme je o nutnosti dodržovat příměří,“ řekl o víkendu ukrajinské televizi o jednání se separatisty ruský generál Alexandr Lencov, který rozhovory o zastavení palby z ruské strany vedl.

Dav strhl v Charkově sochu Lenina
Zdroj: ČTK/AP/Igor Chekachkov

Řada jednotek není nikomu podřízena

Boje ale neutichají, od počátku příměří podle ukrajinské armády zahynulo v Doněcké oblasti 44 lidí. Podle mluvčího ukrajinské armády Andrije Lysenka na východě Ukrajiny operují skupiny separatistických bojovníků, které nejsou podřízeny žádnému velení. Právě tito ozbrojenci podle Kyjeva trvale ostřelují doněcké letiště ve snaze zlikvidovat poslední opěrný bod ukrajinské armády v největším městě na východě země. „Neuznávají žádné velitele, bombardují naše postavení, kdykoli se jim zachce,“ řekl Lysenko.

Německá kancléřka Angela Merkelová nevidí důvod pro rušení sankcí, které Evropská unie uvalila na Rusko kvůli jeho přístupu k nepokojům na Ukrajině. Merkelová to řekla dnes po jednání s finským premiérem Alexanderem Stubbem. Podle kancléřky není vidět na Ukrajině žádný posun k uklidnění situace a k zastavení násilí.

Kancléřka také kritizovala střety mezi proruskými separatisty a ukrajinskou armádou, které na východě Ukrajiny pokračují i přes oficiálně vyhlášené příměří. „Poslední víkend byl všechno jiné než klidný. Už základní podmínka zajištění příměří tak není naplněna,“ řekla Merkelová. „To je minimální podmínka pro to, abychom mohli sankce zrušit. Od toho jsme bohužel ještě velmi vzdáleni,“ doplnila.

Celkem armáda za uplynulých 24 hodin ztratila devět vojáků a 27 vojáků utrpělo zranění. Lysenko nicméně zdůraznil, že i přes útoky separatistů s podporou tanků zůstává letiště v ukrajinských rukou. Uvedl také, že ze zajetí se dostaly další tři desítky Ukrajinců: 27 vojáků, dva členové Národní gardy a jeden pohraničník. V samém Doněcku podle místních úřadů při dělostřeleckém ostřelování zahynuli tři civilisté, dalších pět utrpělo zranění.