Čína slavila, Hongkong protestoval

Hongkong - Čínská lidová republika dnes oslavila 65. výročí svého vzniku. Vzhledem k pracovnímu volnu v rámci tohoto významného státního svátku ale v ulicích Hongkongu namísto pompézních oslav nabíraly na síle masové prodemokratické demonstrace. Jejich vůdci dokonce varovali, že obsadí vládní budovy, pokud hongkongský premiér Leung Čchun-jing nepodá do čtvrtka demisi.

Lester Shum, místopředseda Hongkongské federace studentů, která hraje klíčovou roli v organizování pouličních protestů, řekl, že studentští vůdci by přivítali možnost jednat s představitelem čínské centrální vlády. Mluvit s předsedou výkonné rady Leungem ale odmítají a trvají na jeho rezignaci.

Také dnes zaplavily ulice Hongkongu tisíce demonstrantů, kteří stupňují tlak na místní vládu nakloněnou Pekingu a domáhají se plně demokratických voleb. Davy zejména mladých lidí proudily k náměstí, kde se komunističtí představitelé a vůdce Leung Čchun-jing zúčastnili ceremoniálu u příležitosti oslav 65. výročí vzniku komunistické Číny.

  • Barbora Šámalová, zpravodajka ČT v Hongkongu: „V noci k žádnému zásahu nedošlo a ani během dne nedocházelo k žádným potyčkám… Studenti se celou dobu chovají velmi disciplinovaně. Napětí je tu ale patrné, protože se očekává, že je jen otázkou času, kdy vláda bude chtít ulice vyčistit. Ale není jasné, jestli to bude dnes v noci, nebo až za pár dnů.“

Demonstranti zastavili běžný provoz ve velkých částech tohoto asijského finančního centra, zavřeny zůstaly obchody i banky. Předáci protestního hnutí vzhledem k obavám z možných provokací vyzvali účastníky protestů, aby dnes ráno nikterak nenarušovali slavnostní vztyčení vlajky na přístavním nábřeží. Ceremoniál pak skutečně proběhl v klidu, i když část studentů dávala při hraní státní hymny hlasitě najevo svou nevoli.

Kateřina Procházková, redaktorka ČT, která dlouho žila v Hongkongu

„Tento protest je jiný v tom, že je opravdu masivní, když to srovnáme s protesty v roce 2012, kdy také studenti protestovali proti zavedení předmětu, který se jmenoval morální vzdělávání a byla to v podstatě taková nauka o komunismu. Dokonce se jim podařilo, že předmět zaveden nebyl.“

"Nyní tu jde o 300 až 400 tisíc lidí, kteří se střídají na čtyřech místech v Hongkongu. Šéf Hongkongu prý chce hrát vyklidňovací hru – nechce se demonstrantům postavit. Lidé se nejvíc obávají toho, že by do Hongkongu mohly vjet tanky Čínské lidové republiky. Studenty podporuje většina sedmimilionového Hongkongu."

Obavy z násilí se zatím nevyplnily

Leung v úterý podle zahraničních médií vyzval k okamžitému ukončení masových protestů. Hongkongská vláda již kvůli nim zrušila ohňostroj plánovaný v předvečer čínského svátku a na dnešek zmobilizovala další bezpečnostní síly. Mnozí obyvatelé Hongkongu se obávali, že před dnešními oslavami čínského státního svátku se policie pokusí demonstranty rozehnat násilím.

Leung má přitom podle listu The Wall Street Journal novou strategii, jak se s protesty vypořádat - povolit jejich pokračování, dokud se demonstranti neunaví nebo neztratí podporu veřejnosti. Pokyn nepoužít sílu prý přišel z Pekingu, dodává deník s odvoláním na anonymní zdroj obeznámený se situací.

Demonstrace, jež minulý týden zburcovali studenti a jejichž účastníci obsadili důležité části města, mají za cíl dát důrazně najevo nespokojenost s rozhodnutím Pekingu předem vybrat kandidáty a omezit jejich počet ve volbách vedení Hongkongu v roce 2017 - více o pnutí mezi Hongkongem a Čínou.

Protesty vyjadřující solidaritu s demonstracemi v Hongkongu se konají i v někdejší portugalské kolonii Macau, a na Tchaj-wanu, jehož samostatnost Peking neuznává.

Hongkong zažívá nejvážnější nepokoje od roku 1997, kdy se vrátil pod čínskou správu. O víkendu policie proti demonstrantům tvrdě zasáhla s použitím slzného plynu a pepřového spreje a někde přišly ke slovu i obušky. Zatčeno bylo takřka 150 protestujících a desítky lidí utrpěly zranění. Od roku 2005 to bylo poprvé, co pořádkové síly použily slzný plyn.

O situaci v Hongkongu budou dnes ve Washingtonu jednat americký ministr zahraničí John Kerry a jeho čínský protějšek Wang I.