Americké úřady izolovaly deset lidí, kteří přišli do styku s nakaženým

Dallas – Americké úřady dohledaly a izolovaly deset lidí, kteří byli v kontaktu s mužem, u kterého se po příletu z Afriky do texaského Dallasu projevila krvácivá horečka ebola. Zatím lékaři u nikoho z nich příznaky choroby nerozpoznali.

V izolaci a pod pečlivým dohledem je deset lidí, kteří přišli do kontaktu s Liberijcem, u kterého propukla ebola až po příletu do Dallasu. Podezření, že se mohli nakazit, měly americké a texaské úřady u stovky lidí. Polovinu z nich stále sledují, ale počet, u kterých mají skutečně vážné podezření, snížily na deset. Jsou mezi nimi i čtyři příbuzní muže, u kterého ebola propukla.

Podle dallaských a texaských představitelů lidé, u nichž je podezření na nákazu ebolou, příkladně spolupracují a bez vyzvání dodržují karanténu.

Evropa má dva uzdravené z eboly

Nemocnice v Hamburku a Paříži propustily dva lidi, kteří se ebolou rovněž nakazili. V Hamburku pečovali lékaři o svého senegalského kolegu, který onemocněl při práci v sieraleonské laboratoři Světové zdravotnické organizace. Pařížská nemocnice pečovala o mladou ženu, která se nakazila v Libérii. Od pátku je ve Frankfurtu nad Mohanem hospitalizován další nakažený lékař, který rovněž pracoval v Sieře Leone.

Americká vláda zdůraznila, že navzdory dallaskému případu a dalším podezřením na ebolu nehrozí ve Spojených státech epidemie tohoto viru. „Zdravotnická infrastruktura ve Spojených státech je dobře vybavena k zastavení eboly,“ řekl ředitel oddělení pro infekční choroby amerického Národního ústavu zdraví (NIH) Anthony Fauci. Epidemie je proto podle něj „mimořádně nepravděpodobná“. Poradkyně amerického prezidenta pro bezpečnost Lisa Monacová uvedla, že Spojené státy neuvažují o zákazu vstupu do USA pro osoby ze západoafrických zemí, které byly ebolou nejvíce postiženy. „Domníváme se, že takový typ kroků by právě teď ve skutečnosti reakci na ebolu komplikoval,“ dodala.

Americká vláda již delší dobu tvrdí, že nejlepším způsobem, jak dostat ebolu pod kontrolu, je zaútočit na její zdroj. Spojené státy by podle mluvčího Pentagonu mohly do západní Afriky vyslat až čtyři tisíce vojáků na pomoc v boji s touto nemocí.

Svět se obává rozšíření epidemie eboly (zdroj: ČT24)