Boje u Kobani dolehly i do Turecka, armáda má zelenou k zásahu

Kobani – U severosyrského města Kobani pokračují tvrdé boje mezi bojovníky Islámského státu a kurdskými obránci. V Kobani však nezůstávají téměř žádní obyvatelé, kteří uprchli přes nedaleké hranice do Turecka. V Turecku jsou také první zranění – od Kobani přiletěla zbloudilá střela, která v příhraniční turecké vesnici poranila pět lidí. V úvahu nyní přichází i turecká intervence, před kterou však varoval Damašek, o jehož území technicky jde.

Město Kobani je pro Islámský stát posledním cílem na kurdském severu Sýrie. Jeho ovládnutím by islamisté získali kontrolu nad souvislým pásem území. Stále ho však brání kurdské milice podporované leteckými údery protiislamistické koalice, zatímco většina obyvatel – zhruba 160 až 170 tisíc – již uprchla za hranice. Zatím bojují obránci s ozbrojenci IS o pahorek jižně od města. Při bojích v noci na neděli padlo 11 kurdských bojovníků a 16 ozbrojenců IS, uvedla exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Další vývoj bojů lze těžko odhadovat. Islámský stát má k pokračování bojů velkou motivaci a nechybějí mu ani zdroje, současně však hrozí, že pokud zatlačí příliš, přijde Kobani na pomoc turecká armáda. Použití síly podpořil turecký parlament, do situace se však již dříve vložil také Damašek. Protože jde o syrské území – ačkoli ho syrská armáda nemá pod kontrolou – varoval Ankaru, že by vstup tureckých vojáků na své území považoval za agresi. Roli však může sehrát i incident v příhraniční turecké vesnici, kterou zasáhla střela z bojů na syrském území a poranila pět lidí.

Islámský stát se také pokouší ovládnout největší iráckou ropnou rafinérii u Bajdží. Nakrátko ji ovládli v červnu, od té doby o ni svádějí opakované boje s iráckou armádou. Té se nedělní útrok IS na Bajdží, kde se nachází i elektrárna zásobující Bagdád, podařilo odrazit.