Sýrie přiznala dosud zatajovaná zařízení na chemické zbraně

New York - Sýrie přiznala čtyři zařízení na chemické zbraně, o nichž se v rámci mezinárodní dohody o likvidaci všech svých zbraní tohoto typu nezmínila. Oznámila to zvláštní zástupkyně generálního tajemníka OSN v Radě bezpečnosti. Zpráva oživila obavy, že syrská vláda nehovořila o svém programu chemických zbraní zcela otevřeně.

Zástupkyně šéfa OSN Sigrid Kaagová sdělila na uzavřeném jednání RB OSN, že jde o tři laboratoře pro výzkum a vývoj chemických zbraní a závod na jejich výrobu.

Syrská vláda, která se potýká již přes tři roky s ozbrojeným povstáním, se zavázala k likvidaci chemického arzenálu loni v září. Dohoda ušetřila Damašek hrozby amerického zásahu po údajném chemickém útoku u metropole, při němž byly předtím v srpnu zabity stovky lidí. Syrská vláda nasazení chemických zbraní popřela, na dohodu o likvidaci svého chemického arzenálu ale přistoupila.

Organizace pro zákaz chemických zbraní OPCW, která měla odzbrojení Sýrie na starosti, v červnu oznámila, že Sýrie odevzdala poslední zásoby chemických zbraní, jejichž existenci přiznala mezinárodnímu společenství.

Poté se ale vyrojily informace o použití chloru během bojů v Sýrii. USA se obávají, že se syrské chemické zbraně dostanou do rukou islamistických povstalců, proti nimž nyní se svými spojenci podnikají nálety.