Vyšetřovatelé: Za pád letadla s hokejisty může zástupce aerolinek

Moskva - Za zřícení letadla, při kterém před třemi lety zemřely čtyři desítky hokejistů z týmu Jaroslavle včetně tří Čechů, může podle ruských vyšetřovatelů představitel letecké společnosti. Vadim Timofejev prý nechal řídit posádku bez potřebné kvalifikace. Navíc kapitánovi zařídil licenci podle falešných dokumentů. Oznámil to v Moskvě list Komsomolskaja pravda.

Podle nezávislé vyšetřovací komise mohl za nehodu pilot, který při startu bezděčně brzdil. Už dříve se ale objevily spekulace ohledně dalších pochybení, která zřejmě k tragédii přispěla. Posádka nebyla dostatečně proškolena a jeden z pilotů před startem požil lék, který by se při řízení letadel užívat neměl. Vyšetřovatelé odhalili i chyby letištního personálu. 

„Někdejší zástupce aerolinek podle dalších zjištění věděl, že posádka nedosáhla v rámci výcviku všech dovedností, které byly nutné pro zaručení bezpečnosti letu,“ uvádí nyní ruská tisková agentura TASS s tím, že Timofejev v minulosti nedbal ani na analýzu dat letových zapisovačů. Ty prý zaznamenaly kapitánovo pochybení už při předchozích letech.

Závěry vyšetřovatelů údajně podporují shromážděné důkazy i analýza trosek havarovaného letadla. Timofejevovi podle Komsomolské pravdy hrozí sedm let vězení.

Tragické 7. září 2011

Tragédie stála život i tři české hokejisty – Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka. Ti měli společně se svým hokejovým týmem Lokomotiv 7. září 2011 odletět z Jaroslavle na zápas do Minsku.

Charterovému letounu ruské společnosti Jak-Servis se ale nepodařilo při vzlétání z ranveje nabrat dostatečnou rychlost a odpoutal se od země příliš pozdě. Letadlo se následně naklonilo na levou stranu a spadlo asi 500 metrů od ranveje. Po dopadu se stroj rozlomil a začal hořet. Přední část spadla do vod řeky Volhy a druhá zůstala na břehu. Zahynulo 37 členů hokejového týmu a dalších 7 členů posádky.

Lokomotiv Jaroslavl

Tým z Jaroslavle prožil hvězdné chvíle na počátku tisíciletí, kdy Lokomotiv pod taktovkou českého trenéra Vladimíra Vůjtka dobyl dva tituly mistrů Ruska v letech 2002 a 2003.  

Tragická letecká nehoda byla tvrdým zásahem do historie klubu, v jedné chvíli přišel o celý nadějný kádr. Lokomotiv si dal v kontinentální lize roční pauzu.