„Jsme jedna Evropa“. V Lipsku se vzpomínalo na pád komunismu

Lipsko - I když byla cesta k demokracii v zemích střední Evropy různá, všechny státy spojuje touha po svobodě a schopnost lidí porazit zdánlivě všemocný režim. Na slavnosti v Lipsku u příležitosti 25. výročí demonstrací, které vedly k pádu komunismu v bývalé Německé demokratické republice (NDR), to řekl německý prezident Joachim Gauck. Slavnosti se účastní i prezidenti zemí visegrádské čtyřky, včetně Miloše Zemana. Ten volil podobná slova jako Gauck a na konci svého projevu neopomněl přidat symbolické gesto sametové revoluce v Československu - tedy zazvonění klíči. Celou akci zakončil tradiční Festival světel jako připomínka pokojného shromáždění, které před 25 lety navzdory pohotovosti policie nerozehnala.

„Podobně jako lipská revoluce byla revolucí svící, revoluce světla a revoluce naděje, tak pražská revoluce byla revolucí klíčů, které otevíraly cestu do budoucnosti,“ řekl Zeman. „Mohu vás ujistit, že když v Praze bylo na demonstraci 750 tisíc lidí a každý z nich zvonil klíči, tak tento slabý, ojedinělý hlásek mých klíčů byl zesílen do takové mohutnosti, že komunistický režim padl,“ dodal.

Podle Gaucka je třeba udržovat vzpomínku na události roku 1989 i v současnosti, a to zejména s ohledem na aktuální dění ve světě. „V roce 1989 jsme si mysleli, že s koncem studené války je před Evropou století míru. Mnozí viděli konec dějin, protože demokracie zvítězila nad diktaturou,“ uvedl německý prezident. „Místo toho jsme nyní konfrontováni se zhroucenými státy, s terorismem, s fundamentalismem, s násilím, s anarchií a s občanskou válkou. A na kraji Evropy jsou zpochybňována pravidla mezinárodního práva a jsou nasazovány vojenské prostředky tam, kde by byla možná mírová koexistence,“ řekl Gauck.

Lipsko slaví 25. výročí pádu komunismu v NDR (zdroj: ČT24)

Braňte demokracii a nezůstávejte stát stranou

Gauck vyzval Němce k obraně demokracie doma i v zahraničí. „Zejména v době, kdy jsou zpochybňovány staré pořádky a dochází ke ztrátě jistot, měli bychom si všichni vzpomenout na zkušenosti z roku 1989: Kdo zůstane stát stranou, stane se ovládaným objektem.“ V této souvislosti vyzdvihl protesty na kyjevském Majdanu a nedávné demonstrace studentů v Hongkongu.

Joachim Gauck: „Právě v době, kdy jsou zpochybňovány staré pořádky a ztrácí se staré jistoty, bychom si měli připomenout svou zkušenost z roku 1989. Když budeme stát mimo, bude nám vládnuto. Když překonáme svůj strach, získáme možnost jednat a budoucnost.“

Setkání prezidentů v Lipsku se účastní i Andrej Kiska
Zdroj: ČTK/AP/Peter Endig

Pětice prezidentů se po skončení slavnostního aktu na lipské radnici podepsala do Zlaté knihy města. Na úvod společného oběda na radnici Gauck při přípitku znovu připomněl význam demokracie a skutečnost, že o svobodu je třeba bojovat. V podvečer se uskutečnila modlitba za mír v kostele Nikolaikirche, který byl v roce 1989 výchozím bodem protikomunistické demonstrace, večer prezidenti zahájí tradiční Festival světel, který se koná v místech, kudy před 25 lety průvod demonstrantů prošel.

  • Do Lipska se 9. října 1989 sjelo na 70 000 lidí, kteří v centru města demonstrovali proti komunistické vládě v NDR. Přestože do Lipska kvůli očekávané demonstraci dorazily zvláštní policejní jednotky, proti pokojnému průvodu demonstrantů se svíčkami nikdo nezasáhl. Opozice v NDR si zdrženlivost policie vyložila jako důkaz toho, že režim slábne. Následovaly velké demonstrace v dalších městech, které vyvrcholily 9. listopadu 1989 pádem Berlínské zdi.
Demonstrace v Lipsku, září 1989
Zdroj: ČTK/Picture Alliance/Wolfgang Kumm

Akce v Lipsku je součástí letošních oslav 25. výročí konce komunismu ve střední Evropě. Prezidenti visegrádské skupiny a Německa se už letos zúčastnili oslav v Polsku a v Maďarsku, připomínkové akce vyvrcholí v listopadu na Slovensku a v Česku.

Prezidenti si připomněli 25. výročí pádu komunismu (zdroj: ČT24)