Dva sebevražedné útoky v Jemenu zabily nejméně 63 lidí

Saná - Nejmíň 43 lidí zemřelo při sebevražedném útoku v jemenské metropoli Saná. Mnoho dalších se zranilo. Zatím se neví, kdo za útokem stojí. Podezřelá je odnož al-Káidy, která v zemi působí. V Jemenu panuje už několik měsíců politický neklid, při jiném atentátu na jihu země přišlo o život 20 vojáků. Prezident v úterý pod nátlakem rebelů jmenoval nového premiéra.

Při dvou sebevražedných útocích v Jemenu zahynulo dnes nejméně 63 lidí. Asi 43 lidí přišlo o život při atentátu v metropoli Saná. Svědci popsali, že těla velkého množství obětí včetně několika dětí viděli ležet na náměstí Tahrír v centru města. Bomba umístěná v automobilu pak zabila na 20 vojáků ve městě Mukalla na jihu země. Terčem útoku v Saná byli nejspíš šíitští povstalci z klanu Hútíů, kteří 21. září obsadili Saná. K atentátu došlo ve chvíli, kdy se stovky rebelů začaly shromažďovat v centru města, aby protestovaly proti jemenské vládě a prezidentovi.     

Na místě nezůstaly žádné trosky automobilu, ve kterém mohla být umístěna bomba. Podle svědků stál za útokem nejspíš atentátník, který odpálil svůj pás s výbušninami na povstaleckém kontrolním stanovišti. „Explodoval mezi příslušníky bezpečnostních složek Hútíů a poblíž obyčejných lidí,“ popsal jeden z místních policistů pro agenturu Reuters.  

V Jemenu panuje již několik měsíců politický chaos

Prezident Abdar Rabbú Mansúr Hadí v úterý pod nátlakem rebelů jmenoval nového premiéra. Výběr Ahmada Aváda Mubaraka, dosavadního šéfa prezidentské kanceláře, ale šíitští povstalci odmítli s tím, že hlava státu tím „nereflektovala vůli lidu“. Mubarak poté na svou funkci rezignoval.   

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. V Jemenu působí odnož al-Káidy, kterou Spojené státy považují za nejnebezpečnější z teroristických skupin. A právě teroristé z al-Káidy, kteří jsou sunnity, po pádu Saná do rukou šíitských rebelů varovali, že jim vyhlásí válku.   

Povstalci obsadili metropoli po několikatýdenních protestech. Požadovali odstoupení současné vlády, vytvoření vlády nové s posílenou rozhodovací účastí pro šíity a také obnovení subvencí na pohonné hmoty. Jejich protesty, podporované desetitisíci lidmi, byly zpočátku nenásilné, na začátku září se ale konflikt výrazně vyostřil a o život přišly stovky lidí.   

Šíitský islám vyznává v Jemenu 47 procent obyvatel, sunnitský 53 procent. Šíité, kteří v Jemenu žijí hlavně na severu země, usilují o větší nezávislost svého území na centrální vládě, která je však obviňuje ze snah zřídit tam s pomocí Íránu šíitský stát.