Islamisté drží téměř polovinu Kobani. Hrozí masakr stovek lidí, děsí se OSN

Damašek – Radikální sunnité z Islámského státu dobyli již 40 procent kurdského města Kobani na syrsko-turecké hranici. Podle zmocněnce OSN pro Sýrii hrozí masakr až sedmi stům civilistů, pokud Kobani padne do rukou islamistů zcela.

Szántó: Význam Kobani je spíš symbolický než strategický (zdroj: ČT24)

O pokoření kurdského sídla se sunnitští radikálové snaží již více než tři týdny. Brání jim v tom kurdští bojovníci za pomoci leteckých úderů, které podnikají USA a jejich spojenci. I když byly nálety v uplynulých dnech mnohem intenzivnější, zatím radikály v jejich ofenzivě významně nezastavili.

„Radikálové obsadili nejméně 40 procent města,“ informoval Ramí Abdar Rahmán z exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR). Radikálové prý nyní ovládají téměř celou čtvrť, ve které se nacházejí budovy patřící místním kurdským úřadům. Na město totiž útočí ze tří stran a letecké útoky proti-islamistické aliance nejsou zcela efektivní, protože nemohou nálety soustředit do obytné části.

Během posledních dvou dnů přitom Američané podnikli dalších devět náletů na pozice islamistů v Sýrii, sedm z nich bylo zacíleno právě na oblast Kobani. Dva útoky mířily na jihovýchod od města a zničily dvě výcviková střediska. Čtyři pak směřovaly na jih.

Zmocněnec OSN pro Sýrii: Hrozí masakr až 700 civilistů

Kobani je poslední baštou Kurdů na severu Sýrie. Tři sta vesnic v jeho okolí ovládají islamisté. Pokud jim padne do rukou i toto město, získají kontrolu nad souvislým územím podél celé turecké hranice. Kurdové proto žádají Turecko o akutní zásah (detaily zde).

Ve městě žilo podle oficiálních statistik asi 40 000 lidí. V celé oblasti se ale rovněž nacházely i další desítky tisíc takzvaných vnitřních uprchlíků, kteří utekli z jiných částí země. Okolí města bylo totiž během více než tříletého syrského konfliktu dlouho považováno za relativně stabilní.

Podle mluvčí amerického ministerstva zahraničí Marie Harfové Turecko dnes prý souhlasilo, že podpoří výcvik a dodávky vybavení pro umírněné syrské rebely. Zástupci americké armády prý kvůli dojednání podrobností dorazí příští týden do Ankary. Podle Harfové se také od počátku leteckých útoků na pozice radikálů z Islámského státu v Iráku a Sýrii výrazně zvýšilo riziko odvetných útoků islamistů na občany koaličních států. Nebezpečí atentátů prý hrozí hlavně v Africe, Asii, Evropě a na Blízkém východě.

Jak dnes varoval zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura, ve městě se dosud nachází 500 až 700 civilistů, zejména starších lidí, kterým hrozí smrt, pokud islamisté město dobydou. Islamisté se prý snaží odstřihnout Kobani od jediné ústupové cesty k turecké hranici. „Doufám, že nebudeme svědky toho, jak budou těmto lidem (uvízlým v Kobani) setnuty hlavy,“ prohlásil. Mluvčí turecké vládní strany AKP Besir Atalay dnes ale slova zmocněnce popřel. V Kobani se prý kromě „militantních Kurdů“ už žádní civilisté nenacházejí, všichni prý uprchli do Turecka.

Vůdce syrských Kurdů varoval, že pád Kobani by znamenal ohrožení bezpečnosti celého regionu; podle blízkovýchodního zpravodaje České televize Jakuba Szántó je ale jeho význam spíše symbolický než strategický: „Islámský stát se snaží Kurdům vrátit porážky, které mu uštědřili na severu Iráku, kde se ho po kurdsko-irácké ofenzivě podařilo zatlačit.“

Mapa Sýrie
Zdroj: ČT24