Tisíce demonstrantů znovu zaplavily centrum Hongkongu

Hongkong - Do ulic Hongkongu se v noci na dnešek opět vrátily tisíce lidí, kteří požadují demokratické volby. Demonstranti reagovali na krok místní vlády, která zrušila rozhovory se studentskými vůdci protestů plánované na pátek. Lidé se pod příslibem jednání tento týden z centra města stáhli, nyní ale opět blokují dopravní komunikace. Čínský premiér mezitím při návštěvě v Německu prohlásil, že v Hongkongu se podaří udržet sociální stabilitu.

Demonstranti se v centru Hongkongu začali znovu shromažďovat v pátek večer. Hlavní silnice se přes noc proměnila ve stanový tábor. „Prohlášení lídra hongkongské vlády nás znovu vyhnalo do ulic. Teď je nás ještě víc, jsme jednotnější a máme větší sílu,“ uvedla devatenáctiletá studentka univerzity.

Dnešní den zahájili aktivisté ranním během na symbolickou podporu protestů. Svými tábory blokují ulice v obchodních čtvrtích Admiralty a Causeway Bay i přelidněné čtvrti Mongkok. Policie, která již dříve nařídila protestujícím, aby nepřekáželi provozu na hlavních dopravních tepnách, pohrozila protiopatřeními. Zatím ale žádná neprovedla.

Ulice Hongkongu jsou opět plné demonstrantů (zdroj: ČT24)

Společnými silami chtějí demonstranti přinutit hongkongskou vládu k rezignaci. Novou si chtějí vybrat ve svobodných volbách sami, ne pod taktovkou Pekingu. Jím dosazení správci města jednání o požadavcích nejdřív přislíbili, pak je ale nečekaně zrušili.

Hongkong se před 17 lety vrátil pod čínskou správu s tím, že mu bude zaručena vysoká míra autonomie a svobod. Peking ale v srpnu odmítl požadavek obyvatel Hongkongu, aby si v příštích volbách v roce 2017 směli svobodně zvolit budoucího vůdce. Vláda uvedla, že kandidáty musí nejprve nominovat a schválit většinou hlasů speciální výbor a až pak o nich budou moci hlasovat voliči. Nominováni budou přitom jen dva nebo tři uchazeči.