Američané mají v Iráku spojence – Syny Iráku, ale jak dlouho

Bagdád - Proti islamistům vedle Kurdů stojí i Synové Iráku, což jsou sunnitské milice, které se postavily už al-Káidě. Jejich pozice se ale prudce změnila po odchodu Američanů. Šiítské vedení země se k nim obrátilo zády a část bojovníků se pak dokonce přidala k Islámskému státu. Nemají totiž příliš na vybranou.

Synové Iráku stáli po boku Američanů. Ti ale odešli a irácká vláda o ně nestála. V Bagdádu vládnou šíité, kteří se ozbrojené sunnitské konkurence bojí: „Nejvíce nás bylo v dobách, kdy v Iráku byli Američané. Tehdy jsme měli sto tři tisíce bojovníků. Nyní u nás slouží jen asi třicet čtyři tisíc mužů,“ popisuje skutečnost vůdce sunnitských Synů Iráku Wisám Hardán.

Milice vznikly v roce 2005. Brzy se ale dostaly do střetu s al-Káidou. Sunnitské kmeny měly lví podíl na tehdejším vyhnání fanatiků z Iráku. Nepohodly se ale s bagdádskou vládou a kvůli sporům s vládnoucími šíity se někteří Synové Iráku dokonce přidali k Islámskému státu. Důležitý je ale i žold, který extremisté svým vojákům vyplácejí. „Většina sunnitských kmenů se od Synů Iráků odvrátila. Bojí se střetu s Islámským státem. Pokud dají najevo, že s námi sympatizují, extremisté je napadnou. Proto se chovají loajálně, i když nadšení nejsou,“ tvrdí Wisám Hardán.

Mapa území ovládaného IS
Zdroj: ČT24

Předáci iráckých sunnitů nemají příliš na vybranou. Někteří už veřejně vyjádřili loajalitu Islámskému státu. Ten totiž ovládá většinu provincie Anbár, kde žije nejvíce sunnitů. Pomoc z Bagdádu nepřichází. Irák se rozpadá na kurdský sever, šíitský jih a sunnitský západ.

Islámský stát navíc bez milosti likviduje ty, kteří mu odporují. Extremisté zveřejnili video, na kterém v ukořistěných uniformách irácké armády vtrhli do domů svých odpůrců. Ti si museli vykopat vlastní hroby. A ještě před smrtí posloužit propagandě.

Organizaci Islámský stát není možné v Iráku porazit bez podpory umírněných sunnitských kmenů. Synové Iráku sice zeslábli, ale bojovat mohou. A lepší přátele Američané v kraji nemají.

Sunnité vytáhli proti islamistům (zdroj: ČT24)