Hurikán Gonzalo zesílil na čtvrtý stupeň a míří k Bermudám

Miami (USA) -Na čtvrtý stupeň z pěti zesílil v posledních hodinách hurikán Gonzalo, který míří z Atlantiku na západ směrem k Bermudám. Aktuální rychlost větru se pohybuje kolem 215 kilometrů v hodině. K oblíbeném letovisku by měl dorazit v pátek ráno, oznámilo Národní středisko pro hurikány v Miami.

V úterý hurikán zasáhl ostrovní území Sint Maarten; nejméně jednu osobu živel zabil, zničil desítky lodí a poškodil mnoho domů. Gonzalo se nyní nachází asi 1000 kilometrů jižně od Bermudských ostrovů a pohybuje se směrem na severozápad rychlostí zhruba 20 kilometrů za hodinu.

Meteorologové si zatím nejsou úplně jisti, zda Bermudy skutečně zasáhne, protože jeho dráha se ještě může změnit. Úřady však přesto vydaly varování, aby se obyvatelé připravili na nejhorší. Lidé na Bermudách se přitom teprve vzpamatovávají z následků tropické bouře Fay, která na ostrovech řádila v neděli. „Byla to velká bouře, mnohem větší, než lidé předpovídali. Stalo se toho mnoho. Lodě na sebe narážely a stromy padaly, dokonce zoologická zahrada byla vážně poškozena,“ popsala Susan Cuniffová, která řídí hotel Liberty Inn na pobřeží Sint Maarten.

Na tento de facto nezávislý stát v rámci Nizozemského království udeřil hurikán silou třetí kategorie. Pustošil i sousední ostrovní stát St. Martin spravovaný Francií, kde se pohřešují nejméně dvě osoby.