V Polsku zadrželi důstojníka kvůli možné špionáži pro Rusko

Varšava - Polský Úřad pro vnitřní bezpečnost (ABW) zadržel vyššího armádního představitele, který čelí podezření ze špionáže pro Rusko. Podle polského rádia ZET je podezřelým plukovník, který měl na starosti armádní počítačovou síť. Aféra by mohla prohloubit skepsi Polska vůči Rusku a jeho roli v ukrajinské krizi. Na východě Ukrajiny navzdory příměří dál pokračují boje mezi armádou a povstalci, Moskva ale jakoukoli účast v konfliktu popírá.

Od dnešního rána příslušníci ABW analyzují data z počítačů zadrženého. Operace probíhala v budově ministerstva obrany, kde měl zadržený údajně přístup k cenným informacím. Rádio ZET uvedlo, že během paralelního zásahu byl pro stejné podezření zadržen i právník, který měl jak polské, tak ruské občanství. Podezřelí údajně nepracovali společně, vyšetřování obou případů proto řídili různí žalobci.  

Právě Polsko patří k největším kritikům Ruska a jeho vlivu na východě Evropy. Šéf Kremlu Vladimir Putin ale dal před časem pokyn ke stažení vojsk od hranic s Ukrajinou. Kyjev i Západ mezitím začaly připouštět, že ruských vojáků v oblasti ubylo. O možném mírovém urovnání konfliktu by pak měli prezidenti obou zemí jednat v pátek v Miláně. 

Během ukrajinského „příměří“ dosud zemřelo už přes 330 lidí 

Klid zbraní na východě země - ohnisku celého sporu - trvá už 40 dnů, nekončící boje mezi separatisty a vládními vojsky si ale přitom vyžádaly už přes 330 mrtvých. Oběti jsou hlášeny nejen mezi ozbrojenci a vojáky, ale i civilisty. Vice než stovka příslušníků ukrajinské Národní gardy je navíc aktuálně v obklíčení povstalců poblíž Luhansku. Situace je tam prý kritická, neboť ukrajinské jednotky utrpěly ztráty jak lidí, tak bojové techniky. 

Navzdory příměří se na Ukrajině dál bojuje (zdroj: ČT24)

Tvrdé boje probíhaly v této oblasti celé úterý a střílelo se i dnes. Separatisté prý mají k dispozici 20 tanků a dvě desítky dalších obrněných vozidel. Několik zraněných a otřesených vojáků padlo do zajetí, včetně velitele praporu. 

Aktuální informace z místa teď není možné dostat kvůli intenzivní palbě z těžkých zbraní, informoval gubernátor Luhanské oblasti Hennadij Moskal. Snahy představitelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) domluvit telefonicky příměří s vedením samozvané Luhanské lidové republiky byly podle něj marné. Ozbrojenci takzvaného Donského vojska se odmítají podřídit velení v Luhansku.