Sedm Čechů uvízlých na Annapurně už vysvobodil vrtulník

Káthmándú/Praha – Prudká sněhová bouře si tento týden v Nepálu vyžádala životy 39 lidí, většinou cizinců. Přeživší už by měli být podle některých zdrojů mimo ohrožení života, jiné zdroje stále hovoří o desítkách pohřešovaných. Do bezpečí se podle cestovní kanceláře dostala i sedmičlenná česká výprava, která v horách uvízla. Ministerstvo zahraničí se však stále snaží kontaktovat 40 turistů, kteří se v postižené oblasti pohybovali.

Černínský palác se v minulých dnech telefonicky spojil s více než 230 tuzemskými turisty, kteří byli toho času v Nepálu. Mluvčí Johana Grohová ujistila, že jsou v pořádku a v bezpečí. S dalšími 40 lidmi se ministerstvo nadále snaží kontakt navázat. V Nepálu se nachází i 26 Čechů, s nimiž se sice nespojilo, ale má jistotu, že pobývali v jiných částech země. Diplomacie každopádně neeviduje žádné informace o českých obětech ani zraněných.

Český honorární konzulát v neděli vyšle svého pracovníka na uzlová místa Jomsom a Pokhara, odkud turisté vyrážejí na výpravy. Pátrat bude také v místních hotelích, cestovních kancelářích a bude kontaktovat šerpy. Pracovník bude označen českou vlaječkou a bude vylepovat plakáty se žádostí, aby ho čeští turisté kontaktovali, případně pomohli ověřit informace o pobytu dalších krajanů.

Česká ambasáda v Dillí zřídila pro blízké turistů pohybujících se v Nepálu telefonní linku +91 99 10 999 460 s nepřetržitým provozem.

Informace o možném pobytu českých občanů v zasažených oblastech lze také sdělit na telefonní číslo ministerstva zahraničí 224 182 425.

Místní policie sdělila, že se jí podařilo dostat do bezpečí 385 osob, mezi nimi 180 cizinců. Mnozí mají vážné omrzliny a přijdou o prsty. „Domníváme, že všichni zbývající turisté, kteří jsou v oblasti, jsou mimo nebezpečí. Nikdo další nás nekontaktoval se žádostí o záchranu nebo o informace,“ citovala agentura AFP Binaje Ačarja z nepálského turistického svazu.

Agentura Reuters ovšem napsala, že armáda pohřešuje kolem 40 lidí. Pátrají po nich vojáci. „Bude to nejpečlivější pátrání, jaké jsme kdy podnikli. Vojáci budou prokopávat sníh, aby za sebou nenechali jediné tělo. Musejí pracovat rychle a skončit, než bude tma,“ sdělil vůdce armádních pátračů Nirandžan Šrestha. Nepálská vláda informovala o asi 60 nezvěstných.

Ve výšce 4 300 metrů uvízla mimo jiné sedmičlenná výprava tuzemské cestovní kanceláře Livingstone. „Jsme s nimi ve spojení přes satelitní telefon, neměli by mít nějaké vážné zdravotní potíže,“ uvedla Grohová. Podle zástupce cestovní kanceláře už všichni odlétli vrtulníkem do nepálské metropole Káthmándú a jsou v bezpečí. Dva z nich mají zápal plic, převoz do nemocnice v Káthmándú přesto odmítli.

Do Nepálu ročně vycestuje zhruba tisíc českých turistů. Cestovní kanceláře budou zájezdy do Nepálu v blízkých plánovaných termínech dále realizovat, vyhnou se však oblasti postižené sněhovými bouřemi a lavinami.

K turistické trase v oblasti Annapurny už dorazil z Káthmándú i tým odborníků, jenž má pomoci dostat lidi do nižších poloh. Mnozí jsou totiž stále uvězněni v horských útulcích a chatách a přístup k nim je kvůli vysoké vrstvě sněhu obtížný, i když dnes panuje v oblasti jasné počasí. Záchranáři navíc upozornili, že vyproštění obětí z lavin, které mohou být rozptýleny v širším okolí, může trvat i několik dnů.

Asi třítýdenní okruh kolem Annapurny, desáté nejvyšší hory světa (8 091 m), patří mezi klasické himálajské trasy. Zejména na jaře a v říjnu se na něj vydává mnoho turistů. Letos je ovšem zaskočilo pro toto roční období nepříznivé počasí – udeřily sněhové bouře a laviny. Má je na svědomí tajfunu Hudhud, který minulý víkend zasáhl východní Indii.

Trekingová trasa okolo Annapurny
Zdroj: ČT24/ČT24 / Google Earth

„V podstatě už 8. října bylo jasné, že se ta obrovská masa vlhkého vzduchu z Indického oceánu opře o himálajský oblouk. I modely předpovídaly, že by mělo sněžit zhruba třicet hodin,“ poznamenala meteoroložka ČT Alena Zárybnická. Podle nepálské vlády byla chyba, že se k velké skupině turistů nedostala informace o přicházejícím nebezpečí. Úřady proto zavedou systém včasného varování.