Tajný raketoplán X-37B vyvolává obavy amerických soupeřů

Los Angeles – Americká armáda opět dala vědět o svém supertajném projektu. Oznámila, že po 22 měsících ve vesmíru o víkendu přistál miniraketoplán X-37B. Jakou měl misi a k jakým účelům má miniraketoplán v budoucnu sloužit, je stále obestřeno tajemstvím. A to podporuje vznik řady konspiračních teorií.

Stroj odstartoval 11. prosince 2012 z floridského mysu Canaveral a po 22 měsících strávených na orbitě přistál 17. října na Vandenbergově letecké základně v Kalifornii. V pořadí už druhá mise miniraketoplánu měla přitom trvat jen tři čtvrtě roku. „To, že tak dlouho létá, znamená, že je úspěšný. Že jeho palubní přístroje fungují déle, než se původně předpokládalo,“ komentuje publicista Karel Pacner.

Přistání miniraketoplánu X-37B
Zdroj: ČT24

Nová orbitální zbraň nebo vesmírný špion?

V čem přesně je úspěšný, ale zůstává záhadou. Stroj vyvinutý firmou Boeing v roce 1999 původně využívala NASA, teď patří americké agentuře pro pokročilé vojenské projekty. Vše, co se ho týká, má nálepku přísně tajné, a spekulace se množí.

Podle některých teoretiků zkoumá aktivitu v Severní Koreji nebo třeba v Iránu, podle jiných ve vesmíru pozoruje satelity ostatních států. Čína se v minulosti obávala, že ty její chce dokonce zničit. „Podle odborníků by tento raketoplán mohl být předchůdcem orbitální zbraně, která by byla během obíhání okolo Země schopná shazovat bomby nebo ničit nepřátelské satelity,“ uvedla v roce 2012 státní agentura Nová Čína.

X-37B je druhým vesmírným aparátem, který dokáže přistát automaticky bez posádky. Primát se přičítá sovětskému raketoplánu Buran, který v automatickém režimu absolvoval jediný let v roce 1988.

Pentagon v minulosti opakovaně uvedl, že miniraketoplán slouží pouze jako testovací zařízení pro jiné technologie. Američani všechny teorie odmítají. Trvají na tom, že jde o zařízení, které testuje nové technologie. „Já si myslím, že to testování probíhá. Ale současně má nějaký účel. A účel může být právě ten špionážní,“ dodává Pacner.

Neví se, jaké má X-37B vybavení ani jak se ovládá. Jasné jsou jen jeho rozměry. Stroj je dlouhý asi devět metrů, rozpětí křídel má zhruba 4,5 metru a ve vesmíru umí získávat energii pomocí solárních panelů. Nevejde se do něj žádná posádka – na rozdíl od jeho připravovaného nástupce X-37C.

Americký miniraketoplán obestřen tajemstvím (zdroj: ČT24)