V Hongkongu začalo vyjednávání, průlom se nečeká

Hongkong - V Hongkongu se vůbec poprvé sešli zástupci místní vlády a vůdci studentských demonstrací. Jednat mají o možnosti demokratických voleb, podle pozorovatelů jsou ale studentské šance na úspěch minimální. Několikatýdenní demonstrace v čínském velkoměstě vyvolalo právě omezení volebního systému.

V srpnu Peking oznámil, že občané Hongkongu v příštích volbách (v roce 2017) dostanou šanci hlasovat o svém budoucím vůdci, vybírat ale budou moci pouze ze dvou či tří kandidátů. Ti musejí získat podporu 1200členného nominačního výboru, v němž většinu tvoří přívrženci centrální čínské vlády. Studenti to označili za „falešnou“ demokracii v čínském stylu a spustili několikatýdenní protesty.

Hongkongský vůdce Leung Čchun-jing dnes připustil, že je prostor pro diskusi o sestavě nominačního výboru, který bude o kandidátech na budoucího správce Hongkongu rozhodovat; zcela svobodný volební proces ale podle něj Peking neumožní. Že jednání nepřinese výrazný průlom, potvrzuje i sinolog z Karlovy univerzity Štěpán Pavlík. Sinolog Štěpán Pavlík z FF UK. „V rámci jednání může dojít pouze ke kosmetickým změnám, je možné jednat pouze o složení volebního výboru, což je změna, která by neměla ovlivnit rozložení sil ve prospěch Pekingu,“ konstatoval.

Nominační výbor: Jeho členové reprezentují představitele čtyř hlavních oblastí veřejného života - politiku, ekonomiku, profesní skupiny a občanské organizace. Kritici si mimo jiné stěžují, že tento politický systém upřednostňuje bohaté obyvatele. V praxi ve výboru zasedá nejen politická, ale také obchodní, průmyslová a další elita autonomního území, včetně řady dolarových milionářů a miliardářů.

Ve svých pondělních komentářích pro zahraniční média Leung odmítl všeobecné hlasovací právo jako nepřijatelné i proto, že by v takovém případě dostali rozhodující hlas v politice „nemajetní občané“. Legislativa k předání Hongkongu do čínských rukou, k němuž ze strany Velké Británie došlo v roce 1997, totiž pod vlivem vlivných podnikatelských vrstev akcentovala především ekonomické zájmy. „Celý systém Hongkongu preferuje bohatší vrstvu, zájmy lidskoprávní a demokratické byly až na druhém místě,“ vysvětluje Pavlík.

Protestující studenti vyslali na jednání pět svých reprezentantů, stejně jako hongkongská vláda, jejíž delegaci vede Leungova hlavní tajemnice Carrie Lamová. Rozhovory, jež začaly krátce po 18:00 místního času (v poledne našeho času), mají trvat asi dvě hodiny a živě je přenáší televize. V ulicích Hongkongu byly instalovány obří obrazovky, aby mohli vývoj jednání sledovat i demonstranti utáboření ve městě. V minulých týdnech byly rozhovory dvakrát na poslední chvíli odloženy.

Sinolog: Systém Hongkongu staví ekonomiku nad demokracii (zdroj: ČT24)