Zemřel Ben Bradlee – muž, který změnil Washington Post v instituci

Washington – Ve třiadevadesáti letech zemřel americký novinář a bývalý šéfredaktor listu The Washington Post Ben Bradlee. V čele slavného listu stál více než tři dekády a jako hlava redakce kryl záda i slavné dvojici Woodward–Bernstein během objasňování aféry Watergate.

Benjamin Bradlee se narodil 26. srpna 1921 do patricijské bostonské rodiny a svůj americký původ mohl sledovat zpětně napříč deseti generacemi. Jeho dětství v luxusu (otec byl investiční bankéř) poznamenal na konci 20. let krach newyorské burzy. K tiskařské černi poprvé přičichl v patnácti letech, když mu otec zajistil brigádu v Beverly Evening Times. „Získal jsem zde cennou lekci: Lidé s vámi budou mluvit, pokud se cítí uvolněně,“ vzpomínal později na své novinářské začátky.

Navštěvoval Harvard, tři roky války strávil u amerického námořnictva, po skončení bojů se vrátil k žurnalistice a založil nedělník pro New Hampshire, už na konci čtyřicátých let nakrátko spojil své jméno s Washington Post, později působil jako tiskový atašé v Paříži a evropský dopisovatel Newsweeku. Stal se přítelem senátora a pozdějšího prezidenta Johna Kennedyho a v Postu začal jako řídící redaktor pracovat roku 1965, než byl o tři roky později povýšen na šéfredaktora.

V křesle prvního muže redakce vydržel až do roku 1991; během tří dekád se mu z washingtonského deníku podařilo vytvořit noviny celostátního i nadnárodního významu a instituci svého druhu. „Od chvíle, kdy převzal redakci, se Bradlee snažil vytvořit významný titul a šel daleko za hranici tradičního modelu metropolitního deníku,“ vzpomíná v dnešním nekrologu mateřský Post. „Svého cíle dosáhl tím, že kombinoval působivé zpravodajské příběhy založené na agresivní žurnalistice s reportážemi, které by dříve čtenáři nalezli jen v těch nejlepších časopisech.“

Zemřel Ben Bradlee, legendární šéfredaktor WP (zdroj: ČT24)

Bernstein a Woodward: Ben měl odvahu celé armády

Bradleeho dnes ovšem dějiny žurnalistiky (i Spojených států) spojují především se záštitou, kterou držel nad dvojicí reportérů Carlem Bernsteinem a Bobem Woodwardem. Dvojice mladých novinářů totiž přinesla světovým médiím nejznámější novinářskou kauzu všech dob – aféru Watergate.

Vypukla v červnu 1972, kdy policie zadržela pět mužů při pokusu instalovat odposlouchávací zařízení ve štábu Demokratické strany ve Washingtonu (komplex budov se jmenoval Watergate). Washington Post záhy napsal, že stopy vedou do štábu za znovuzvolení republikánského prezidenta Richarda Nixona. Ten sice na podzim téhož roku mandát obhájil, ale po dvou letech kvůli aféře rezignoval, aby se vyhnul obvinění v Kongresu.

Ben Bradlee byl jedním z mála lidí, kteří znali dlouho utajovanou identitu klíčového zdroje v aféře, agenta FBI Marka Felta, kterou odhalil až v roce 2005 časopis Vanity Fair. Ve filmu Všichni prezidentovi muži pojednávajícím o aféře Watergate Bradleeho ztvárnil herec Jason Robards.

„Ben byl opravdový přítel a geniální novinář,“ vzpomenuli sami Bernstein a Woodward. „Změnil naši profesi navždy, řídil se principem hledání pravdy. Měl odvahu celé armády, chápal intuitivně historii naší profese i její vliv na nás. Jednal ale nezávisle, byl originálem, který šel vlastní cestou. Hluboce jsme ho milovali a v našich životech nebude nikdy zapomenut ani nahrazen někým jiným.“

Letitý šéfredaktor listu The Washington Post Ben Bradlee
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Alex Brandon

Aféru Watergate pro web ČT24.cz detailně zmapoval Michael Fiala. Čtěte víc.

Obama: Pomohl nám pochopit svět… i sebe navzájem

Prezident Barack Obama udělil Bradleemu v roce 2013 nejvyšší americké civilní vyznamenání, Medaili svobody. Ve chvíli, kdy média oznámila Bradleeho smrt, na něj zavzpomínal následovně: „Pro Benjmamina Bradleeho byla žurnalistika víc než povolání – byla veřejným dobrem, životně důležitým pro naši demokracii. Spolu s ním další novináři odhalili Watergate a zveřejnili kauzy, které měly být zveřejněny a které nám pomohly pochopit svět, v němž žijeme, i sebe navzájem.“

Někdejší vydavatel Postu Donald Graham potom Bradleeho označil za nejlepšího šéfredaktora své doby, který své noviny ovlivnil více než jakýkoli jiný šéfredaktor moderního světa.

Vzpomínka Washington Postu na Bena Bradleeho
Zdroj: ČT24