Brazílie si dnes zvolí prezidenta – nebo prezidentku

Brasília – Brazilci si dnes ve druhém kole prezidentských voleb zvolí novou hlavu státu. Ve vyrovnaném souboji je mírnou favoritkou nynější prezidentka Dilma Rousseffová, její vyzyvatel Aécio Neves za ní však podle posledních průzkumů zaostává jen asi o čtyři procentní body. První kolo na počátku října se 44 procenty hlasů vyhrála Rousseffová, tehdy druhý Neves (33 procent) se ale dočkal podpory neúspěšné socialistické kandidátky Mariny Silvaové, která skončila třetí.

Volební místnosti se otevřely v 8:00 místního času (11:00 SEČ), konec hlasování je stanoven na 17:00 (20:00 SEČ). Výsledek hlasování by měl být znám ještě v noci na pondělí.

Právo volit má zhruba 143 milionů obyvatel dvousetmilionové Brazílie. Účast v prvním kole 5. října, kdy se konaly zároveň parlamentní volby, byla vysoká: svůj hlas odevzdalo na 80 procent voličů. Pokud vyhraje 66letá Rousseffová, zachová si země levicový kurz, naopak Neves slibuje učinit nejlidnatější jihoamerickou zemi vstřícnější pro zahraniční investice. Neves, který je kandidátem politického středu a který se prezentuje jako člověk změny, se opírá o podporu lidí volajících po ekonomických reformách, jež by zemi postiženou ekonomickou recesí navrátily na cestu růstu. Podle analytiků mu však může ublížit příliš konfrontační tón kampaně, který zvolil.

Rousseffová vsadila ve finále boje o nerozhodnuté voliče na oblíbeného exprezidenta a kolegu ze Strany pracujících Luize Inácia Lulu da Silvu. Během jeho osmileté vlády zažila země nebývalý hospodářský růst, díky němuž se miliony lidí dostaly nad hranici chudoby. Rousseffová, která na tyto úspěchy ve čtyřech letech své vlády dokázala navázat jen částečně, slibuje lidem pokračování štědrých sociálních programů v rámci státem kontrolované ekonomiky.

Kritici současné prezidentce v této souvislosti vyčítají, že lpěním na velkorysé sociální podpoře vytváří slabé podnikatelské prostředí a že akciový trh oslabil pokaždé, když průzkumy ukázaly, že její preference rostou. Naopak Neves zamýšlí ochranářskou ekonomiku usměrnit tím, že poskytne centrální bance více nezávislosti a že umožní rozsáhlejší privatizaci. Chce se také zasadit o dosažení obchodních dohod s Evropou a USA. Na Nevesův postup do druhého kola sázel málokdo, vysoká politika mu přitom koluje v krvi. Dědeček Tancredo Neves měl do čela země nastoupit v roce 1985, zabránila mu v tom těžká nemoc. Jeho popularitu teď může 54letý vnuk zúročit.