Fascinující dílo přírody v ohrožení: Monarchům ubývá zimovišť i potravy

S podzimem je tu zase jeden z největších zázraků přírody - migrace milionů motýlů ze severu Ameriky do Mexika. Ani tahle podívaná ale není bez varovného vykřičníku. Monarcha stěhovavý na své odysee čelí novým útrapám - ubývá potravy i míst, kde může zimovat.

Monarchové se připravují na cestu kontinentem (zdroj: ČT24)

Neváží ani gram, přesto tito tažní motýli zvládnou v obrovských hejnech denně přes 100 kilometrů. Celkem potřebují urazit z hranice Spojených států a Kanady až do zimoviště ve středním Mexiku kolem 3 000 kilometrů.

Monarchové v Mexiku
Zdroj: Frans Lanting/ČTK/Picture Alliance
Motýl monarcha
Zdroj: Frans Lanting/ČTK/Picture Alliance

Jak nová generace ví, kdy a kam vyrazit, vědci stále netuší. Ve hře je genetická paměť nebo geomagnetické pole Země. Jisté je, že ti, které cestou nezabije třeba úbytek rostlin, na kterých se živí, prostě trefí. V Mexiku už se tak na ně připravují.

Monarchové
Zdroj: ČT24
Monarchové
Zdroj: CHROMORANGE/ČTK/Picture Alliance

Prostor pro motýly ubývá

Jejich zimoviště jsou tu chráněná, i přesto ale porosty vzácných jedlí mizí kvůli nelegální těžbě po hektarech. Vědci z Mexické univerzity se proto spolu s místními snaží pomoct alespoň těm, co zbyly. Stromům dodávají výživu z ekologických hnojiv.

Ještě důležitější je ale vysazování nových stromů, bez kterých monarchové nepřežijí. „Zabíjíme dvě mouchy jednou ranou. Obnovujeme opuštěnou půdu, kterou využívali v zemědělství a teď není k ničemu,“ vysvětluje Pablo Jaramillo z Národní univerzity v Mexiku.

Až letos monarchové přiletí, zase se těsně semknout do chumlů, aby si chránili tělesné teplo. A budou čekat na jaro a cestu zpátky. Během ní nakladou vajíčka a štafetu přebere nová generace. Za rok se do Mexika vrátí až ta čtvrtá.

Monarchové v Mexiku
Zdroj: Frans Lanting/ČTK/Picture Alliance
Monarchové
Zdroj: ČT24
Monarchové
Zdroj: ČT24