Írán popravil mladou ženu, která v sebeobraně zabila muže

Teherán – Reyhaneh Jabbariová je mrtvá. Oznámila to íránská agentura IRNA. K popravě došlo přesto, že o její odklad a opakování soudu žádala mezinárodní internetová kampaň, do které se zapojila i řada íránských osobností a v posledních měsících se zdálo, že bude úspěšná.

Šestadvacetiletou íránku poslal soud na šibenici za to, že v roce 2007 zabila nožem bývalého zaměstnance výzvědné služby. Reyhaneh Jabbariová se hájila tím, že se ji muž pokoušel zneužít, ale neuspěla. K smrti byla odsouzena před pěti lety, nyní agentura IRNA oznámila, že poprava proběhla.

Proces s Jabbariovou ostře kritizovala organizace Amnesty International. Vyšetřování označila za „velmi pochybné“. Zatčená dívka byla podle Amnesty International v prvních měsících po zatčení držena v izolaci bez možnosti hovořit s právníkem či rodinou.

Na internetu vznikla kampaň za odložení popravy a konání nového soudu, do které se zapojila i řada íránských umělců a dalších osobností. V posledních měsících se zdálo, že kampaň uspěje. Úřady ale nyní sdělily, že vzhledem k tomu, že soud odmítl tvrzení o jednání v sebeobraně a rodina oběti trvala na výkonu trestu, je Reyhaneh Jabbariová mrtvá.

V Íránu platí islámské právo šaría, podle kterého se autoři vraždy, znásilnění, ozbrojené loupeže, obchodu s drogami a nevěry zpravidla odsuzují k trestu smrti. V roce 2013 bylo v Íránu podle OSN popraveno nejméně 500 lidí, především kvůli drogám.