Kansaské muzeum chce vzbudit zájem Američanů o první světovou

Kansas City (USA) – Zvýšit zájem o první světovou válku se snaží hlavní a největší americké muzeum tohoto konfliktu, které stojí v Kansas City. Stoleté výročí začátku války, které si v USA připomínají stejně jako jinde ve světě, totiž ukazuje poněkud komplikovaný vztah Američanů ke konfliktu, v němž sehráli klíčovou roli, a který jim pomohl stát se supervelmocí.

Oproti druhé světové válce, která je všudypřítomná ve filmech, knihách i dokumentech, je ta první už natolik vzdálená, že obyvatele Spojených států příliš nezajímá. Američanům, kteří první světovou válku na své půdě nezažili, chce kansaské muzeum ukázat její hrůzy. Mnohým vojákům tehdy ještě ani nezaschl inkoust na přistěhovaleckých papírech a už se vraceli do zemí, z nichž do Spojených států přišli.

Kansaské muzeum má vzbudit zájem o první světovou (zdroj: ČT24)

Zájem Američanů chce muzeum vzbudit třeba i propagandistickými plakáty, které americkou kulturou už prorostly. Je mezi nimi i několik kousků od Vojtěcha Preissiga, jimiž se Čechoslováci verbovali do americké armády. „Vzhledem k tomu, že hodně lidí tehdy bylo negramotných nebo nemluvili anglicky, plakát graficky zobrazoval vzkaz, který chtěl sdělit,“ vysvětlil zpravodaji ČTK Martinu Řezníčkovi kurátor muzea Doran Cart. Česká stopa je patrná i u jiných exponátů – třeba u těch, které připomínají legionáře v Rusku.

Památník v Kansas City vznikl krátce po válce a složili se na něj sami Kansasané. Tehdejší nadšení se ale stalo i jeho Achillovou patou. Bije totiž sice v samém srdci země, což ale v Americe znamená daleko od tepen, jako je New York nebo Los Angeles. Tam by dokázal oslovit miliony. Památník s muzeem stojí u nádraží, které spojuje východ a západ země a jímž projela během první i druhé světové války většina amerických vojáků, kteří pak skončili v Evropě.

Muzeum ukazuje, že válka nebyla jen konfliktem, kterému Spojené státy i přes původní nechuť vtiskly svou tvář, ale že i ona sama změnila Ameriku. „Postavení žen v americké společnosti se díky první světové válce a jejich zásluh během ní navždy změnilo. Zrodilo se také hnutí za občanská práva,“ popisuje kurátor Cart.