Minikamera jako součást policejní uniformy v USA?

Denver (USA) – Ve Spojených státech se minikamera možná stane součástí policejní uniformy. Zkoušejí tu nahrávat veškerý kontakt mužů zákona s lidmi, aby se předešlo konfliktům nebo tragédiím, jakou byla smrt černošského mladíka Michaela Browna ve Fergusonu. Ta v létě spustila vlnu nepokojů. Podle černochů videozáznamy dokážou, že se na ně bělošská policie zaměřuje nespravedlivě. Pokud se experiment s kamerami osvědčí, dostanou okrsky vybavení natrvalo.

Minikamera jako součást policejní uniformy? (zdroj: ČT24)

Hlavním cílem kamer na těle má být vybudování důvěry mezi policií a těmi, kterým má pomáhat a které má chránit. Ve městech, kde se už kamery staly součástí uniforem, počet stížností na chování policistů výrazně poklesl. „Zveřejnění videa automaticky všechny neuspokojí. Ale doplní informace, které známe, abychom se alespoň přiblížili spravedlnosti,“ říká Steve Silverman, zakladatel hnutí Flex Your Rights. "Myslím si, že všechna policejní auta by měla mít kamery na přístrojové desce dřív, než bude mít jakékoliv policejní oddělení vojenská vozidla, aby zvládlo občany při střetech s policií,” dodává.

„Policisté jsou lidé jako každý jiný. Jsme zkorumpovaní, děláme chyby, děláme špatné věci. Když udělám něco špatně, můžu někomu navždy zničit život. Naše taktika se nezmění, ale budeme zodpovědnější a víc si vědomi toho, co děláme,“ říká bývalý velitel stráže U.S. Marshals Matthew Fogg.

Než se kamerky rozšíří v Americe masově, musí se několik právních otazníků proměnit v paragrafy: Kdy obstojí záznamy u soudu? Jak dlouho se budou uchovávat? Co s nahrávkou, která se pořídí například v soukromém bytě? To, že budou jakýkoliv styk s veřejností snímat kamery hned z několika úhlů, se některým policistům nelíbí, ale zkušební provoz ukazuje, že si na to nakonec zvyknou. Navíc podle velitelů si policii už teď stejně stále někdo natáčí, takže ona je vlastně poslední, kdo kamery nemá.