Cameronova ochranka zaspala – do jejich šéfa vrazil běžící muž

Londýn – Ochranka britského premiéra Davida Camerona se dnes dopustila vážného bezpečnostního selhání. Do Camerona totiž na ulici v Leedsu vrazil neznámý běžící muž a teprve poté si ho ochránci všimli a zadrželi.

Záznam ukazuje, jak mladý muž běží přímo ke Cameronovi, který odcházel z jednání a mířil ke svému vozidlu. Neznámý muž do něj narazil a teprve potom ho ochranka srazila k zemi a zadržela.

Policie ujistila, že premiérovi nic nehrozilo. „Osmadvacetiletý místní muž byl krátce zadržen poté, co přišel blízko k premiérově skupině. Nedošlo k žádným hrozbám a po ověření totožnosti byl muž propuštěn,“ uvedla v prohlášení policie.

Muž, který je podle BBC vášnivým běžcem, se po incidentu omlouval tvrzením, že se „jen o někoho otřel“. „Všechny zprávy mě popisují jako protestujícího, který v Leedsu napadl Davida Camerona. Jasně – pokud považujete za napadení, když se o někoho otřete při běhu,“ napsal muž na facebooku.

Británie přitom v srpnu zvýšila protiteroristickou pohotovost v zemi poté, co Cameron řekl, že radikálové Islámského státu bojující v Sýrii a Iráku představují pro Británii velkou hrozbu.