Iráčtí Kurdové se vydali na pomoc Kobani. Zbraně poputují přes Turecko

Bagdád/Irbíl – Přes 150 iráckých kurdských bojovníků zamířilo do Sýrie, aby pomohli tamním Kurdům bránit město Kobani proti radikálům z Islámského státu (IS). Do klíčového syrského města by se měli dostat ještě během dnešního večera, uvedla agentura Reuters s odvoláním na jednoho z vůdců syrských Kurdů. Podle zdrojů z iráckého Kurdistánu pešmergové vyjeli ze základny v Irbílu ve dvou skupinách.

V první z nich je 80 lidí a ti se chtějí do Sýrie dostat po silnicích. Dalších 72 pešmergů odletělo do Turecka, odkud budou pokračovat do Sýrie. Veškeré zbraně budou do Kobani putovat po pevnině rovněž přes Turecko. „Čtyřicet automobilů vezoucích kulomety, dělostřelecké i další zbraně a 80 pešmergů zamíří do provincie Dohúk a ještě dnes překročí hranici,“ uvedl pro AFP jeden z kurdských bojovníků. Turecko souhlasilo, že přesun přes své území umožní. Jeho premiér Ahmet Davutoglu dnes ale zopakoval, že Turecko své vojáky do bojů o Kobani nenasadí.

Turecké jednotky dál vyčkávají u hranic se Sýrií
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Davutoglu prohlásil, že pokud to neučiní jiné země, nemělo by se očekávat, že to udělá Turecko. To navíc syrské kurdské obránce považuje za spojence turecké Strany kurdských pracujících (PKK), již Ankara řadí k teroristickým skupinám a s níž po dlouholetém boji o kurdské části Turecka dospěla k příměří. Zapojení tureckých vojáků do bojů v Sýrii by tento klid mohlo ohrozit.

Ankara nadále trvá na svržení Asadova režimu, svého rivala v regionu

Turecko se dalo slyšet, že jediní bojovníci, kteří mohou Kobani zachránit, jsou pešmergové a také členové syrské sekulární opozice ze Syrské svobodné armády (FSA). Turecko volá po ustavení dlouhodobé strategie v syrské válce a podle něj je hlavním cílem docílit svržení prezidenta Bašára Asada. „Je nezbytné vycvičit a vyzbrojit FSA, aby se po porážce IS nemohl vrátit původní režim ani nastoupit teroristé z PKK. Pomůžeme prostřednictvím otevření svých základen nebo jinak, pokud se dohodneme, že cílem je demokratická a pluralistická Sýrie,“ sdělil Davutoglu.

Americké velení mezitím oznámilo, že USA a jejich spojenci podnikli dnes a v pondělí čtyři letecké údery na pozice islamistů v Sýrii a devět náletů na radikály v Iráku. Terčem útoků, které jsou součástí operace nazvané Inherent Resolve (Bytostné odhodlání), se stali bojovníci IS, jejich obrněná vozidla, tanky i budovy, které obývali.

Pentagon v čerstvé bilanci leteckých operací došel k závěru, že nálety na pozice IS stojí Spojené státy denně 8,3 milionu dolarů (182 milionů korun). Ještě před týdnem ministerstvo tvrdilo, že cena denních operací je 7,6 milionu dolarů.