Vůdce Bangladéšského islámského společenství dostal trest smrti

Dháka - Bangladéšský speciální tribunál dnes odsoudil k trestu smrti vůdce největší islámské strany v zemi za jeho podíl na smrti tisíců lidí během války za nezávislost na Pákistánu v roce 1971. Bývalý ministr Mauláná Matiur Rahmán Nizámí byl shledán vinným z genocidy, vraždy, mučení, znásilnění a ničení majetku.

Verdikt vyvolal protestní akce stoupenců Nizámího strany, která vládu obviňuje z toho, že tribunál využívá k oslabování svých politických soupeřů. Některé z protestů přerostly v násilnosti a policisté proti jejich účastníkům zasahovali gumovými projektily a slzným plynem. V domovském okrese odsouzeného policie zadržela na 90 demonstrantů. Více než desítka demonstrantů byla zraněna.

Bangladéšské islámské společenství v prohlášení uvedlo, že rozsudek národ „šokoval a rozesmutnil“, a vyhlásilo na čtvrtek 24hodinovou generální stávku. Další, 48hodinová stávka by měla následovat v neděli a pondělí.

Bangladéš viní pákistánskou armádu a její místní spolupracovníky ze smrti tří milionů lidí a ze znásilnění 200 000 žen. Válka trvala devět měsíců a do uprchlických táborů v sousední Indii během ní uprchlo zhruba deset milionů lidí.

Žaloba uvedla, že Nizámí působil během války za nezávislost jako vrchní velitel ozbrojené skupiny al-Badr, která prováděla systematické mučení a zabíjela ty, kdo podporovali nezávislost, včetně učitelů, inženýrů a novinářů. Tato skupina je obviněná ze zabití desítek lidí, které unášela z jejich domů. Podle obžaloby Nizámí osobně provedl či nařídil smrt téměř 600 Bangladéšanů. Žaloba rozsudek uvítala, obhajoba uvedla, že se proti němu odvolá.

Zvláštní tribunály zabývající se válečnými zločiny dosud vynesly deset verdiktů a jeden z vysokých představitelů Bangladéšského islámského společenství už byl za svou úlohu při zabíjení stoupenců nezávislosti popraven oběšením.

Britská Indie se v roce 1947 po odchodu Britů rozdělila na převážně hinduistickou Indii a na muslimský Pákistán. Ten tehdy tvořily Západní Pákistán (dnešní Pákistán) a Východní Pákistán, který vznikl z muslimské části Bengálska na východě Indie. V roce 1971 se při krvavé válce odtrhl od západní části země a vznikl z něj Bangladéš.