Do syrského města Kobani přijely první kurdské posily z Iráku

Bagdád/Damašek - První skupina iráckých Kurdů vstoupila do severosyrského města Kobani, aby posílila tamní obránce proti radikálům z Islámského státu (IS). Irácký Kurdistán je prý připraven vyslat další posily, jestliže o to bude požádán. Podle syrské exilové opozice, která situaci monitoruje z Londýna, do města vjelo prvních deset pešmergů, kteří patří ke skupině 150 iráckých bojovníků, jež Turecko nechalo projet svým územím. Další kurdští bojovníci je budou v nejbližších hodinách následovat.

Nasazení iráckých Kurdů zdržel IS, který začal v noci na dnešek intenzivně ostřelovat oblasti severně od Kobani, tedy těsně u turecké hranice.
 
Konvoj asi 40 automobilů s pešmergy, kteří cestovali po zemi, se přiblížil k pohraničnímu tureckému městu Suruç, kde na ně čekali další Kurdové, které přepravilo letadlo.

Prezident iráckého autonomního Kurdistánu Masúd Barzání prohlásil, že budou-li o to iráčtí Kurdové požádáni, pošlou do Kobani další posily.
 
Iráčtí Kurdové s sebou přivážejí těžké zbraně, které chybí syrským obráncům města. Očekává se, že přítomnost pešmergů, kteří jsou zapojeni do bojů proti IS také v Iráku, zabrání pádu Kobani, o něž se bojuje od poloviny září. Padlo tam na 800 lidí a až 200 000 civilistů uprchlo přes hranici do Turecka.

Syrské ministerstvo zahraničí ve svém dnešním prohlášení ostře kritizovalo Ankaru za vměšování do vnitřních záležitostí. „Turecko znovu potvrdilo svou roli spiklence, když umožnilo, aby do Sýrie z jeho území vstoupili cizí bojovníci. Je to zásadní narušení syrské suverenity. Sýrie odsuzuje toto hanebné jednání turecké vlády a jejích partnerů, kteří nesou odpovědnost od začátku syrské krize,“ uvádí se v prohlášení ministerstva.