Za odpor masové vraždy. IS zabil stovky členů iráckého kmene

Bagdád - Radikálové z Islámského státu (IS) zabili dalších minimálně 50 příslušníků iráckého kmene Albu Nimr v provincii Anbár. Jde prý o odplatu za odpor, který džihádistům kladli. Zpráva se objevila jen pár dnů poté, co byly v této oblasti nalezeny masové hroby s až 220 těly, většinou šlo o členy stejného kmene.

Podle zástupce provincie islamisté sunnitské muže a ženy zastřelili v pátek severně od provinční metropole Ramádí. Džihádisté je podle agentury AP obvinili, že se jim snaží pomstít za to, že minulý měsíc při postupu IS přišli o své domovy. 

Lidé prý byli uneseni z města Hit, které džihádisté dobyli minulý měsíc. Příslušníci kmene Albu Nimr se připojili k šíity vedené vládě v ofenzivě proti IS. Město udrželi několik týdnů, nakonec se ale museli stáhnout – došla jim munice, palivo i jídlo. 

Vraždy jako každodenní rituál, slouží k šíření hrůzy

Nedávno nalezené masové hroby mají obsahovat právě těla obětí útoku islamistů na město. „K těmto vraždám nyní dochází téměř každý den v oblastech, které kontroluje Islámský stát. A bude k nim docházet i nadále, dokud nebude tato teroristická skupina zastavena,“ prohlásil jeden z místních představitelů Faláh Isáví. 

Od poloviny minulého týdne bylo takto zabito údajně nejméně 300 lidí. Místní bezpečnostní představitelé i svědci potvrdili, že v úterý a ve středu bylo objeveno v masových hrobech více než 200 těl. Všichni byli zastřeleni zblízka. 

ISIL ovládá velká území na severozápadě Iráku
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA

Na internetu se už objevilo video, na němž jsou vidět některé oběti. Analytici přitom upozorňují, že masové vraždy jsou velmi účinnou strategií, jak šířit hrůzu v řadách protivníků. Jeden z místních úředníků popsal podle BBC zabíjení v provincii Anbár jako zločin proti lidskosti a vyzval svět k podpoře sunnitských kmenů válčících s islamisty.

Americký ministr obrany Chuck Hagel prohlásil, že zabíjení sunnitských kmenů v Iráku bojovníky z IS ukazuje „brutální realitu toho, s čím máme co do činění v tomto konfliktu“. 

Mise OSN v Iráku dnes oznámila, že během říjnových násilností přišlo v zemi o život nejméně 1 273 osob, což je o něco více než v září. Podle zprávy OSN bylo mezi oběťmi 856 civilistů a 417 členů iráckých bezpečnostních složek. Nejrůznější útoky nejvíce postihly Bagdád, kde během října zahynulo 379 civilistů. Ve statistikách nejsou zahrnuty údaje právě z provincie Anbár a dalších oblastí, které mají pod kontrolou islamisté.  

  • Islámský stát v současné době ovládá asi třetinu iráckého území a část severní Sýrie. Celkem v této oblasti žije šest milionů lidí.
  • Z ropy má podle odhadů denní příjem milion dolarů, z vybírání výkupného za rukojmí si přišel možná na 45 milionů dolarů (skoro miliarda korun).
  • USA sice už dva měsíce pomáhají letecky v boji proti IS, citelně jim ale chybí spojenecké pozemní jednotky. Výcvik syrské sekulární opozice, která by mohla tento úkol splnit v Sýrii, ještě nezačal. Pentagon se snaží přimět iráckou vládu, aby vyzbrojila sunnitské kmeny a zapojila je do bojů.