Separatisté odvolili, Porošenko mluví o frašce pod hlavněmi samopalů

Kyjev/Doněck –  Lidé dnes stáli v mrazu před volebními místnostmi na Donbasu fronty. Obě samozvané lidové republiky na východě Ukrajiny si volily nové vedení. Hlasování bylo vesměs klidné. Mluvčí ukrajinské Rady národní bezpečnosti Andrij Lysenko ale prohlásil, že na východě  operují ruské jednotky s těžkými zbraněmi. Řada západních zemí včetně Česka dala najevo, že výsledky voleb neuzná. Rusko naopak tvrdí, že hlasování dá legitimitu tamním vládám, které tak budou mít silnější pozici při vyjednávání s Kyjevem. Ukrajinský prezident volby přirovnal k „frašce pod hlavněmi samopalů“.

Hlasování se odehrálo v relativním klidu, i když před otevřením volebních místností se v regionu ozývala palba z děl. Podle ukrajinské armády zahynuli tři její vojáci. Volby se konaly týden po parlamentních volbách na Ukrajině, v nichž přesvědčivě zvítězily proevropsky orientované strany. „Lidové republiky“ ale hlasování bojkotovaly a plně se soustředily na přípravu svých vlastních voleb.

Zpravodaj ČT Miroslav Karas: "Volby začaly v osm hodin místního času a potrvají do osmi do večera. Podle šéfa doněcké volební komise Romana Ljagina ale může být na některých místech z bezpečnostních důvodů čas na hlasování zkrácen.

Hlasuje se i v uprchlických táborech v Rusku. Lidé chodí k urnám ve značném počtu. Volby jsou spíše jakýmsi referendem než soubojem politických stran a jejich programů.

V Doněcku jsme slyšeli celý tento týden mnoho dělostřeleckých explozí, ukrajinská armáda i separatisté přiznávají, že k porušování příměří dochází prakticky každou hodinu."

Podle průzkumů mají mít donbaské volby o něco vyšší účast než volby ukrajinské. Ignorovat hlasování chce ovšem zhruba pětina voličů. Právo volit budou mít všichni obyvatelé povstaleckých zón starší 16 let. Rozhodnutí o snížení věkové hranice separatisté doprovodili zdůvodněním, že obyvatelé Donbasu rychleji dospívají.

Uprchlíci, kteří se před válkou uchýlili do ukrajinského vnitrozemí nebo do Ruska, mohli už od středy hlasovat přes internet. K ověření totožnosti prý stačil ofocený pas.

Převrat? Ukrajinská SBU se pustila do vyšetřování

Ukrajinská tajná služba oznámila, že v souvislosti s hlasováním zahájila vyšetřování. Podle ní by mohlo představovat porušení zákona, který zapovídá „aktivity směřující k násilné změně nebo svržení ústavního pořádku či převzetí vlády“. Vůdce samozvané doněcké republiky na to kontroval oznámením, že pokud bude SBU vyšetřovat možný převrat, měla by sama čelit vyšetřování kvůli podezření ze spáchání genocidy kvůli údajným útokům ukrajinské armády na civilisty.

Prezident Petro Porošenko prohlásil, že považuje volby za nelegitimní, a znovu vyzval Rusko, aby jejich výsledky rovněž neuznalo. Podle Porošenka jsou „fraškou, která se odehrává pod hlavněmi tanků a samopalů“. Jde podle něj o porušení dohod z Minsku, na jejichž základě od začátku září trvá velmi křehké příměří mezi povstalci a Kyjevem. „Spoléhám na to, že Rusko takzvané volby neuzná, protože jsou jasným porušením minského protokolu z 5. září, který podepsal i zástupce Ruska,“ prohlásil Porošenko.

Lídři samozvaných lidových republik voličům slibují, že jim vrátí práci, obnoví infrastrukturu i zničená města po měsících bojů, otevřou nové školy a úřady, oživí ekonomiku a především se nevzdají ukrajinské armádě. „Znovu nastartujeme ekonomiku, vrátíme lidem vše, co během války ztratili. Obnovíme výrobu místních továren a celkově vybudujeme od základu nový stát. Je jasné, že jednání s Kyjevem se v budoucnu nevyhneme. Teď si to ale neumím představit,“ konstatoval „premiér“ Doněcké lidové republiky Alexandr Zacharčenko.

Obyvatelka Luhansku

„Nedostáváme žádnou penzi, lidé nemají výplaty, můj syn nemůže sehnat práci… Přitom živí pětičlennou rodinu. Celé je to vina Kyjeva a jeho politiky.“

Obyvatel Doněcku

„Tím, že tady žiji, jsem automaticky dostal nálepku separatisty. I můj pes je podle Kyjeva rebel. Takže je vám asi jasné, pro koho jsem hlasoval. Zkrátka už tady chceme mír. Nic víc.“

V Doněcké republice, kde má mít nový parlament stovku poslanců, kandidují politická hnutí Doněcká republika a Svobodný Donbas. O post prezidenta se uchází dosavadní šéf „lidové republiky“ Alexandr Zacharčenko, který je vysokým favoritem, a dále regionální politici Jurij Sivokoněnko a Alexandr Kofman.

V Doněcku již odhlasoval šéf "lidové republiky" Alexandr Zacharčenko
Zdroj: ČTK/ITAR-TASS/Michail Počujev

V Luhanské „lidové republice“ kandiduje do parlamentu strana Mír Luhansku a hnutí Luhanský hospodářský svaz a Lidový svaz. Na funkci prezidenta kandidují dosavadní šéf samozvané republiky Igor Plotnickij, předseda povstaleckých odborů Oleg Akimov, „ministryně zdravotnictví“ Larisa Ajrapeťanová a podnikatel Viktor Penner.

  • Ne všichni stoupenci „Nového Ruska“ s provedením voleb souhlasí. Proti volbám se například vyslovil nepsaný vůdce donbaských radikálů Igor Strelkov. „Nechápu, jak je možné pořádat volby ve válečné situaci, kdy je hlavní město Nového Ruska Doněck vystaveno trvalému ostřelování,“ uvedl Strelkov.

Kdo řídí separatisty?

Nejviditelnější tváří rebelů je premiér Doněcké lidové republiky Alexandr Zacharčenko. Rodák z Doněcku se nechce spokojit se současnými hranicemi samozvaného státu. Touží po expanzi. „V každém z těchto měst, která jsou okupována, zavlaje naše vlajka – ve Slavjansku, Kramatorsku, Mariupolu a dalších. Ani centimetr půdy nedáme okupantům,“ prohlásil nedávno vůdce rebelů.

Zacharčenko patří k nové vlně separatistů s kořeny na Ukrajině. Po vojenských neúspěších nahradili v srpnu vůdce, kteří se narodili na území dnešního Ruska. Zacharčenko i jeho luhanský souputník Plotnickij rádi vymění uniformy za saka při mírových jednáních. Separatisté ale s ústupky Kyjevu nepočítají. „Ukrajina a Doněck jsou dvě rozdílné země,“ konstatoval Ivan Grigorijevič, mluvčí samozvaného Doněckého parlamentu.

Doněckým lidovým gubernátorem je jednatřicetiletý Pavel Gubarev. Vystudovaný historik neváhá kvůli propagandě pózovat i v kostýmu Dědy Mráze. Mnohem líp se ale cítí v maskáčích se zbraní v ruce.

Ministrem obrany se v srpnu stal Vladimir Kononov. Muž s přezdívkou car vystřídal rozvědčíka Igora Girkina známého jako Strelkov. Ruský nacionalista si po sesazení nebere servítky ani vůči Moskvě. „Před našima očima se do celé záležitosti vložily síly, které bezmála zahubily jaro ruského národa a nevynechaly žádnou příležitost, aby zničily osvobozenecké hnutí ruského lidu,“ podotkl Strelkov.