Ústavní soud zatrhl hlasování o nezávislosti, Katalánce to nezastaví

Madrid - Španělský ústavní soud zakázal nezávazné všelidové referendum naplánované na 9. listopadu. Hlasování mělo ukázat zájem Katalánců o odtržení jejich regionu. O zákaz požádala vláda v Madridu. Katalánský kabinet to označil za zneužití moci. Hlasovat se prý stejně bude.

Regionální vláda v Barceloně chtěla původně vyhlásit nezávazné referendum. Když španělský ústavní soud takový plebiscit prohlásil za nezákonný, rozhodla se vyhlásit alespoň lidovou „konzultaci“. Ta by prakticky nebyla ničím jiným než rozsáhlým průzkumem veřejného mínění. Organizačně by ho zajišťovali dobrovolníci, kterých se přihlásilo asi 40 tisíc.

Madrid ale požádal ústavní soud o zákaz konání i tohoto „plebiscitu“. Španělská vláda považuje jakékoli podobné hlasování za protiústavní - umožnilo by totiž části španělských občanů rozhodovat o záležitosti týkající se celé země.

„Centrální vláda se dopouští zneužívání moci a justice,“ prohlásil krátce po oznámení Madridu šéf katalánské vlády Artur Mas. Madrid podle něj používá ústavní soud k řešení politických sporů, což není posláním tohoto soudu.

Katalánská vláda se už obrátila na justici se stížností na ústřední vládu. Madrid podle Katalánců svým postupem porušuje jejich právo na účast na životě společnosti, svobodu vyjadřování a svobodu myšlení.

Petr Zavadil, zpravodaj ČT

„Je to už druhý zásah ústavního soudu proti plánům katalánské vlády v několika týdnech. Soud to vysvětlil tak, že neexistují záruky, že bude hlasování plně demokratické. Odmítl ale požadavek vlády v Madridu, aby verdikt obsahoval varování pro případ, že předseda katalánské vlády bude v přípravách hlasování pokračovat.“

Mas navíc zdůraznil, že bude dál připravovat všelidové hlasování a hledat i právní cesty k jeho prosazení. Zatím není jasné, jak by Madrid hlasování fakticky zabránil, pokud ho katalánští předáci navzdory všemu v neděli uspořádají.

Volání po nezávislosti mezi Katalánci sílí od roku 2010. Ústavní soud tehdy upravil podmínky autonomie Katalánska - mimo jiné odstranil uznání katalánského „národa“. Když Madrid v roce 2012 navíc odmítl přiznat Katalánsku více autonomie ve výběru a správě daní, rozhodla se regionální vláda uspořádat referendum. 

  • Bohatý region se 7 a půl milionu obyvatel přispívá na zbytek Španělska větší částkou, než sám dostává od centrální vlády. Podobně jako jiné oblasti Španělska má jistou míru autonomie, aktivisté však stále více obviňují Madrid z jejího podrývání.   

Úsilí o katalánský plebiscit, který by měl dopomoci regionu s vlastním jazykem a kulturou k politické i hospodářské nezávislosti na Madridu, rozvířilo v zemi debatu, zda reformovat ústavu z roku 1978 a poskytnout 17 španělským regionům větší míru svobody.