Zaorálek odsoudil násilí v Jeruzalémě, k uprchlíkům se málem nedostal

Ramalláh – Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v Ramalláhu odsoudil středeční útok v Jeruzalémě a násilí mezi Izraelci a Palestinci. Podobné incidenty podle něj mohou konflikt jen vyostřit. Včera uctil v Jeruzalémě oběti holocaustu a navštívil palestinský uprchlický tábor Aida v Betlémě. Přirovnal ho k sudu s dynamitem.

Zaorálek v Palestině odsoudil násilí v Jeruzalémě (zdroj: ČT24)

Těsně u zdi oddělující palestinské území od Izraele žije už přes 60 let na 5 500 utečenců, kteří většinou nemají práci. Zástupy mladých si frustraci vybíjejí v potyčkách s izraelskými vojáky. Jedna taková se strhla krátce před návštěvou šéfa české diplomacie. „Znepokojuje mě napětí, které tam je, protože i dnešek byl nechtěně dokladem toho, že tam je k zapálení požáru velmi blízko,“ sdělil Zaorálek českým novinářům poté, co si prohlédl jednu ze škol provozovaných organizací OSN. V doprovodu místních představitelů si prošel klikaté uličky tábora. 

Šéf české diplomacie dnes navštívil Ramalláh, kde obě strany konfliktu vyzval k obnovení mírových rozhovorů a k dohodě na dvoustátním uspořádání. „Musím odsoudit to, co se stalo včera v Jeruzalémě. Podobné akty násilí mohou jen vyostřit situaci,“ prohlásil Zaorálek ke středečnímu teroristickému útoku, při němž zahynul jeden člověk a tři lidé byli těžce zraněni. „Současně chápu, že akty ponížení tady na Západním břehu nebo ve východním Jeruzalémě také pouze eskalují situaci,“ dodal.  

  • Zaorálek k vypjaté situaci v Jeruzalémě: „Odsuzujeme násilí na obou stranách. Podobné akce mohou pouze zkomplikovat situaci a pak nebude šance najít cestu ven z této krize. Je nutné udělat vše, co bude možné, a zdržet se projevů násilí.“

V souvislosti s událostmi okolo mešity al-Aksá na Chrámové hoře v Jeruzalémě, kde ve středu došlo k dalšímu násilnému incidentu mezi izraelskou policií a Palestinci, varoval ministr před „nebezpečnou hrou“ a vyzval k zachování současného stavu ve třetím nejposvátnějším chrámu muslimů. 

Zahájení rozhovorů s Palestinou už příští rok

Se svým palestinským protějškem Rijádem Málikím se dohodli na zahájení rozhovorů mezi Českem a Palestinou v příštím roce a vytvoření ministerské komise, jejichž výsledkem by měl být podpis memoranda o porozumění. Na první polovinu příštího roku také pozval palestinského kolegu do Prahy a Málikí pozvání přijal. 

V Jeruzalémě včera Zaorálek zamířil k památníku obětí holocaustu Jad Vašem. Historické muzeum v devíti galeriích ukazuje příběh holocaustu z židovské perspektivy. Chronologický výklad je provázen osobními příběhy Židů, kteří žili a umírali za nacismu. V Síni jmen jsou zaznamenaná jména a osobní údaje milionů obětí na symbolických náhrobcích, které přeživší vybudovali na paměť svých blízkých.    

Po prohlídce expozice položil Zaorálek v Síni vzpomínek věnec na památku zavražděných. Věčný oheň, který při tiché ceremonii zažehl, osvítil jména nacistických vyhlazovacích táborů v Evropě vyrytá na podlaze temné místnosti připomínající krematorium. „Já jsem tady nebyl poprvé, ale vždy to na mě zapůsobí stejně silně,“ řekl šéf diplomacie českým novinářům. „Celá ta expozice je mimořádně provedená a je to nesmírně působivé,“ přiblížil své dojmy.

Zaorálek v židovském památníku
Zdroj: ČT24/ČTK/Nerad Filip

Nejvíce prý ale ministra potěšilo setkání s významným izraelským historikem holocaustu českého původu Jehudou Bauerem. Osmaosmdesátiletého rodáka z Prahy pozval Zaorálek na návštěvu Česka u příležitosti 70. výročí konce druhé světové války, které si svět připomene příští rok.

U kořene dobré pozice Česka v Orientu stojí tradice a obchod. České firmy si v současné době brousí zuby na miliardovou modernizaci izraelské železnice. V běhu je příprava vzájemných pracovních povolení pro mladé lidi.

Avigdor Lieberman, izraelský ministr zahraničí

„Česko bylo naším přítelem od samého začátku, vlastně od prvního dne existence našeho státu.“

Rijád Malkí, palestinský ministr zahraničí

„Tahle návštěva je velmi důležitým krokem v dalším prohloubení našich vzájemných dobrých vztahů.“

Největším českým projektem v Palestině je elektrifikace města Tubás. Až do roku 1997 bylo město, jehož jméno znamená zářící hvězda, úplně temné. Pak ho rozsvítili čeští inženýří. Ze zapadlého města na nejchudšími okraji Západního břehu vyrostlo díky elektřině obchodní centrum. V místě, kde před dvaceti lety neměl nikdo ani ledničku, dnes otevírají své pobočky banky.