Mrtvých civilistů přibývá, v Jeruzalémě opevňují tramvajové zastávky

Jeruzalém - Izrael navzdory přísným bezpečnostním opatřením zažil další útoky. Palestinec v Tel Avivu nejprve pobodal a vážně zranil izraelského vojáka. Policie podezřelého zadržela. Neznámý útočník pak pobodal na Západním břehu Jordánu čtyři Izraelce. Jedna žena podle listu Jerusalem Post nepřežila. Izraelský premiér slíbil, že na vlnu arabského násilí tvrdě odpoví. Izraelská policie přitom o víkendu zabila mladého Araba, což vyvolalo nepokoje. Deník Haarec napsal, že pokud se potvrdí, že šlo o teroristické činy, tak půjde o čtvrtý a pátý podobný útok spáchaný od konce října proti Izraelcům.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu slíbil, že na vlnu arabského násilí z posledních dní tvrdě odpoví. Před členy své strany Likud uvedl, že k zastavení nepokojů, které otřásají východním Jeruzalémem, severním Izraelem i Tel Avivem použije „všech dostupných prostředků“. "Terorismus namířený proti nám nezná hranic. Teroristé a ti, kteří je k těmto
činům nabádají, se nás chtějí zbavit, ať jsme kdekoli. Slibuji vám jedno: Neuspějí," prohlásil Netanjahu.

Podle izraelských médií se první dnešní útok odehrál na rušném nádraží v Tel Avivu. Podle svědků Palestinec vojáka napadl a pak ho začal bodat do horní části těla. Zřejmě se snažil dostat k jeho zbrani. Kolemjdoucí vojákovi přiběhli na pomoc, útočník proto utekl a schoval se v blízké budově. Policie následně 18letého mladíka zadržela a oznámila, že šlo o teroristický čin. V Izraeli byl prý ilegálně. Voják skončil v nemocnici, kde ho čeká operace. 

Jakub Szántó, zpravodaj ČT

„Bezpečnostní situace není dobrá, naopak se nadále zhoršuje. Na všech tramvajových zastávkách v Jeruzalémě se nyní rozmisťují betonové zátarasy. Trať, která propojovala arabské předměstí s centrem Jeruzaléma, se de facto stává bitevní linií.“

O několik hodin později došlo k podobnému útoku i na Západním břehu Jordánu - jedna žena tam přišla o život a další dva lidé utrpěli těžká zranění. Incident se odehrál nedaleko osady Alon Švut. Došlo k němu na stejné křižovatce, kde byli v červnu uneseni a následně zabiti tři izraelští studenti. Útočník byl zastřelen, už dříve byl trestaný. Propustili ho v rámci mírových jednání začátkem roku.

Minulý týden zabil palestinský radikál policistu a židovského teenagera, když najel dodávkou do chodců na tramvajové zastávce v Jeruzalémě. A krvavá bilance nekončí – o dva týdny dříve podobnou akci uskutečnil jiný Palestinec. Zabil při tom ženu a dítě. 

Rozbuška? Spor o Chrámovou horu

Napětí se šíří z Jeruzaléma do dalších částí Izraele. Nepokoje v Jeruzalémě vyvolaly požadavky některých Izraelců rozšířit židům povolení pobývat na Chrámové hoře i na možnost modlit se tam. V minulosti tam stával židovský chrám, ale nyní jsou tam dvě významné mešity a arabští obyvatelé města v požadavku Izraelců spařují ohrožení ustálené praxe na Chrámové hoře.

Smrt Araba vyvolala stávku, na policii létalo kamení

Napětí o víkendu zvýšil také jiný incident, při němž policisté zabili ve vesnici na severu země mladého Araba. Izraelci už zahájili vnitřní vyšetřování incidentu. Policejní oddíly v arabských oblastech na severu Izraele zvýšily pohotovost na druhý nejvyšší stupeň. 

Policie původně tvrdila, že její jednotka jela do vesnice v sobotu zatknout dvacátníka, který prý v rámci rodinné hádky ohrožoval lidi omračujícími granáty. Před vesnicí ale k policejnímu automobilu přišel mladý muž a vytáhl na policisty nůž. Po varovném výstřelu na něj prý pak policista vystřelil a způsobil mu těžké zranění, jemuž muž podlehl. Později se ale objevilo video, které natočil svědek. Z něj je zřejmé, že policista do vzduchu nestřílel a naopak pálil na muže, který od auta couval. 

Izraelští Arabové na protest ohlásili stávku, ve většinově arabských městech házeli na policii kameny. Vyzvali zároveň premiéra Benjamina Netanjahua, aby odvolal ministra vnitřní bezpečnosti Jicchaka Aharonoviče. Netanjahu se ale policie zastal. Podle premiéra je „Izrael právní stát, který netoleruje nepokoje a výtržnosti“. Ministra vnitra pověří, „aby zvážil odejmutí občanství těm, kdo vyzývají ke zničení Izraele“. 

Izraelští Arabové jsou potomci 160 tisíc Palestinců, kteří po vzniku Izraele v roce 1948 neodešli do diaspory. Nyní jich v Izraeli jako jeho občané žije 1,4 milionu, takže tvoří pětinu obyvatelstva. Mají své zastoupení v parlamentu, ale stěžují si na diskriminaci – zejména v práci.

Experti jednají o zajištění bezpečnosti

V Izraeli v těchto dnech probihá Mezinárodní konference o vnitrostátní bezpečnosti. Zúčastní se jí tisíc mezinárodních expertů a dorazí i čeští poslanci. „Hlavním cílem je řešit, jak čelit podobným útokům a chránit infrastrukturu proti stávajícím hrozbám i těm novým. Ukazuje to, že jak východní, tak i západní země jsou nesmírně zranitelné vůči útokům 'osamělých vlků', kteří nejsou členy nějaké zločinecké skupiny,“ prohlásil zpravodaj ČT Jakub Szántó.