Putin se sešel s Obamou. A omluvu po něm požaduje australský premiér

Peking – Americký prezident Barack Obama a ruský prezident Vladimir Putin se spolu několikrát krátce neoficiálně setkali během dnes končícího summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) v Pekingu. Mluvili spolu mimo jiné o Sýrii, Ukrajině a Íránu, uvedl Bílý dům a mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Na okraj summitu se šéf Kremlu sešel také s australským premiérem Tony Abbottem. Ten jej údajně vyzval, aby přiznal podíl Ruska na červencovém zřícení malajsijského letadla na východní Ukrajině, omluvil se a odškodnil rodiny 298 obětí neštěstí. Informovala o tom australská televize SBS.

Agentuře Interfax Peskov řekl, že Obama a Putin se spolu od pondělka více než dvakrát sešli v přestávkách mezi oficiálním programem summitu. Tématem jednání byly prý rovněž rusko-americké vztahy. Bílý dům sdělil, že dnes spolu oba státníci mluvili třikrát, dohromady 15 až 20 minut, a dotkli se i témat, která vyvolávají napětí ve vzájemných vztazích mezi Moskvou a Washingtonem. Podle agentury Reuters ale státníci nehovořili podrobněji o otázkách, které obě země rozdělují.
 
Mezi Spojenými státy a Ruskem panuje napětí kvůli ruské podpoře proruských separatistů v konfliktu na východní Ukrajině a s tím souvisejícími západními sankcemi vůči Moskvě. Američané také Rusy kritizují za jejich podporu syrského prezidenta Bašára Asada.
 
Obama a Putin se v tomto týdnu zúčastní ještě summitu států G20 v australském Brisbane. Představitelé Bílého domu předem sdělili, že se v Pekingu ani v Brisbane neplánuje oficiální jednání Obamy a Putina, očekává se ale jejich neformální dialog.

Neformální jednání mezi Abbottem a Putinem
Zdroj: ČTK/AP/Alexei Druzhinin

Hostitelem summitu bude australský ministerský předseda Tony Abbott, jenž při čtvrthodinovém rozhovoru s Putinem na dnešní galavečeři v Pekingu údajně hlavě ruského státu řekl, že Austrálie má spolehlivé důkazy, podle nichž Rusko vyzbrojilo povstalce, kteří sestřelili stroj společnosti Malaysian Airlines. Na základě tajných informací „let MH17 zlikvidovala střela odpálená z raketometu, který pocházel z Ruska a který se po incidentu zase vrátil na ruské území“, konstatoval podle své mluvčí Abbott a vyzval Putina k omluvě. „Když USA nechtěně sestřelily civilní letadlo, omluvily se a vyplatily náležité odškodné. Premiér tento precedens zmínil při rozhovoru s prezidentem Putinem,“ citoval australský server dailytelegraph.com.au Abbottovu mluvčí.

Odměřený Obama, žoviální Putin

Co se týče charakteru kontaktů dvou nejmocnějších světových vůdců v Pekingu, agentura AP napsala, že se potvrdilo, že vztahy mezi nimi nejsou právě vřelé. Když Obama a Putin v pondělí vstupovali na úvod summitu do zdobného, dřevem obloženého sálu konferenčního centra u malebného jezera Jen-čchi, vypadali podle AP trochu jako doprovod čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Hostitel summitu kráčel uprostřed a ruského a amerického prezidenta měl každého po jednom boku. „To je nádhera,“ pochválil místo jednání anglicky Putin a obrátil se směrem k Obamovi. „Ano,“ přitakal odměřeně Obama a vyhnul se očnímu kontaktu s Putinem.

Když se trojice prezidentů zastavila u čela jednacího stolu, Putin natáhl paži, aby Obamu poplácal po zádech. Ten se ale otočil jiným směrem, takže Putinova ruka podle všeho nenašla zamýšlený cíl, popsala agentura AP. O několik hodin později oba prezidenti znovu stanuli blízko sebe, když společně s ostatními vůdci měli zasadit strom na počest své země. Putin sebevědomě vykročil vpřed ke svému stromu před Obamou, který chvilku otálel s rukama sepnutýma za zády, než vzal do ruky lopatu a kamarádským zamáváním odpověděl na pozdrav týmu reportérů španělské televize.

Komunikace mezi Obamou a Putinem evidentně vázne (zdroj: ČT24)

Snaha vyhýbat se jeden druhému se pro ně stala pravidlem

Oba politici spolu v uplynulém roce komunikovali převážně telefonicky. Naposledy se Obama a Putin sešli při oslavách vylodění v Normandii letos v červnu, kde se nepostavili vedle sebe na společné fotografii, když Obama využil jako „štít“ dokonce britskou královnu Alžbětu II, připomněla agentura AP.

Přípravy na společné fotografování
Zdroj: ČTK/AP/Charles Dharapak

Při neoficiální schůzce loni na summitu v Severním Irsku zase Putin seděl na židli s kamenným výrazem, zatímco se Obama pokoušel vtipkovat o sportovních výkonech ruského prezidenta. Obama poznamenal, že Putin často vypadá jako „znuděné děcko v zadní lavici školní třídy“.